Κόσμος

Τουρκία: Η Γαλλία υπεύθυνη για τα προβλήματα στη Λιβύη

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Λιβύη, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Μακρόν κατηγόρησε τον τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στη Λιβύη.

«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χάφταρ», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Το απόγευμα ο Μακρόν δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο…», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Ο Ακσόι τόνισε παράλληλα ότι η υποστήριξη της Γαλλίας και των άλλων χωρών στον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος επιτίθεται στη «νόμιμη κυβέρνηση», είναι «η σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης».

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη (του Βερολίνου), θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χάφταρ», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo