Κόσμος

Τουρκία – ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης: «Απαράδεκτη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Ερντογάν»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τουρκία απορρίπτει ως “απολύτως απαράδεκτες” τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος έκανε “αντισημιτικές” δηλώσεις μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Οι νέες εντάσεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν κι άλλο τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, που είναι και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

“Η αμερικανική ανακοίνωση όσον αφορά τα σχόλια του προέδρου μας Ερντογάν για την ισραηλινή βία απέναντι σε παλαιστίνιους αμάχους είναι εντελώς απαράδεκτη”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Αλτούν.

Χθες, Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Ερντογάν, τις οποίες έκρινε “αντισημιτικές” και ζήτησε να αποφεύγονται “εμπρηστικά σχόλια που θα μπορούσαν να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία” στη Μέση Ανατολή.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν απέναντι στον εβραϊκό λαό”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις σε ανακοίνωσή του.

Click4more: Άγριο κράξιμο ΗΠΑ σε Ερντογάν για αντισημιτικές δηλώσεις: Να αποφεύγεις εμπρηστικά σχόλια

Ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης κατά τη διάρκεια της 18ετούς παραμονής του στην εξουσία ως πρωθυπουργού ή προέδρου της Τουρκίας, κατηγόρησε το Ισραήλ για “τρομοκρατία” απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Τη Δευτέρα, καταφέρθηκε σφόδρα εναντίον των Ισραηλινών ηγετών για τα πλήγματα που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 10 Μαΐου στη Λωρίδα της Γάζας.

“Είναι δολοφόνοι, σε τέτοιο σημείο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας 5 ή 6 ετών”, δήλωσε, προσθέτοντας: “Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν”.

Ο Αλτούν χαρακτήρισε “αποτρόπαιες” τις κατηγορίες για αντισημιτισμό που διατυπώθηκαν κατά του Ερντογάν. “Πρόκειται για μια άνανδρη ανακοίνωση για να αποσπάσουν την διεθνή προσοχή από τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας”, σημείωσε.

“Το να κατηγορείται ο πρόεδρός μας για αντισημιτισμό είναι μια παράλογη και ψευδής προσέγγιση. Είναι ένα ψέμα που εκστομίζεται κατά του προέδρου μας”, είχε γράψει παράλληλα νωρίτερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του (ισλαμοσυντηρητικού) κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Έπειτα από ένα χρόνο έντονων διαφορών, ο Ερντογάν προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να προσεγγίσει τους άλλους δυτικούς συμμάχους.

Ωστόσο τη Δευτέρα κατηγόρησε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο για την διπλωματική του υποστήριξη στο Ισραήλ, λέγοντας ότι έχει “τα χέρια του βαμμένα με αίμα”.

Ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει διπλωματική εκστρατεία για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, τα αεροπορικά πλήγματα του οποίου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 219 ανθρώπους από τις 10 Μαΐου.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη του ελικοπτέρου Απάτσι και «απάντηση» της Τεχεράνης
«Πιστεύω ότι η ανταπόδοση θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρή», είπε ο Τραμπ στο ABC λίγο πριν τις νέες αμερικανικές επιθέσεις - Η Τεχεράνη «απάντησε» με πυραύλους και drones εναντίον αμερικανικών στόχων
Αμερικανικό ελικόπτερο Apache
Ισπανία: «Πολύ ανησυχητική για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» η εγκατάλειψη του σχεδίου για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους Scaf
Το φιλόδοξο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής μάχης νέας γενιάς, που θα συνδύαζε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Margarita Robles, Minister of Defence, during a government control session in the Senate, 9 June 2026, in Madrid (Spain). The government faces questions from the opposition in the Senate on security and protests, defence spending, health, housing, corruption and migration.
Σκανδιναβία και Βαλτική πιέζουν για «fast track» ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ – Η κοινή ανακοίνωση
Στη σύνοδο παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Ουκρανία 15