Σάββατο, 25 Μαΐ
25oC Αθήνα

Τουρκία: Μονομερής ενέργεια τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας – Κλιμακώνει τις απειλές η Άγκυρα

Τουρκία: Μονομερής ενέργεια τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας – Κλιμακώνει τις απειλές η Άγκυρα
ΦΩΤΟ Reuters

Κλιμακώνει την επιθετικότητα η Τουρκία μετά την εξαγγελία από την Ελλάδα της δημιουργίας των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δηλώνουν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς» σε σχέση με τα θαλάσσια πάρκα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», πηγές του Υπουργείου Άμυνας της γείτονας έδωσαν την εξής απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει θαλάσσια πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Μάλιστα, το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα με αφορμή την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για περιβαλλοντικούς σκοπούς, δημιουργεί, ενδεχομένως, νέα δεδομένα ενόψει και των προγραμματισμένων επαφών για τα ΜΟΕ που προγραμματίζονται για τη Δευτέρα 22 Απριλίου στην Αθήνα.

Παράλληλα, ρίχνει βαριές σκιές στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις