Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: “Τυφώνας” Ερντογάν, σάρωσε Ιντζέ… και σία! Πήρε προεδρία, πήρε και Βουλή!

Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ

– Ποιος να του πει… τι! Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θριάμβευσε στις τουρκικές εκλογές και πλέον η γειτονική χώρα μπαίνει επισήμως στην εποχή του “σουλτάνου”!
– “Περίπατος” η προεδρία – Παίρνει και την πλειοψηφία στην Βουλή με τα ποσοστά των συμμάχων του
– Του φιλούσαν τα χέρια οι οπαδοί, “παραδώσαμε μαθήματα Δημοκρατίας” είπε στις πρώτες δηλώσεις του
– Εξαιρετική πορεία για τον Ιντζέ, που μιλά ακόμη για νοθεία και μεθόδευση των αποτελεσμάτων!
– Μπαίνει στη Βουλή ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς – Αποδείχθηκε… άκακο κουτάβι η “λύκαινα” Ακσενέρ!

Κυριακή, 24 Ιουνίου του 2018. Μια ημέρα που περνά στην ιστορία ως η μέρα που ο Ερντογάν μετατρέπεται από Πρόεδρος της χώρας σε… σουλτάνο. Δεν κέρδισε απλά τις εκλογές στην Τουρκία. Θριάμβευσε. Οι προσπάθειες του Μουχαρέμ Ιντζέ δεν αποδείχθηκαν αρκετές.

Η… αποθέωση του Ερντογάν από τους οπαδούς του μετά την μεγάλη νίκη! Την εικόνα μεταφέρει η απεσταλμένη του newsit.gr στην Κωνσταντινούπολη, Καρολίνα Μισέλ.

Τυφώνας!

Ο Ερντογάν δεν κερδίζει απλά μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο. Άλλωστε αυτό ήταν… δεδομένο. Είτε από την πρώτη, είτε από την δεύτερη Κυριακή θα κέρδιζε. Το σημαντικό είναι πως κερδίζει και την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή!

Με το περσινό δημοψήφισμα είχε μπει η… κορδέλα στο “δώρο” και πλέον ο Ερντογάν είναι έτοιμος να το… ανοίξει! Οι υπερεξουσίες του προέδρου που “πέρασαν” με το δημοψήφισμα, δεν θα είχαν και μεγάλη σημασία αν δεν έκανε “κουμάντο” στην Βουλή ο -εκάστοτε- πρόεδρος. Πλέον, όμως, έχοντας και το “πάνω χέρι” στην Βουλή, ο Ερντογάν θα μπορεί -με απλά λόγια- να κάνει ό, τι του κατέβει στην Τουρκία!

Κανείς στην Τουρκία δεν θα μπορεί να τον σταματήσει, μετά το 52,6% που συγκέντρωσε, με την καταμέτρηση στο 98,8%
Ούτε ο Ιντζέ που τα πήγε εξαιρετικά, αποσπώντας ποσοστό 30,8%.
Ούτε ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που πάντως πήρε 7,8%, ενώ και το κόμμα του εξασφάλισε πάνω από 10% και μπαίνει στην Βουλή.
Ούτε, φυσικά, η “λύκαινα” Ακσενέρ που απεδείχθη… άκακο κουτάβι! Πανωλεθρία για την πρόεδρο του “Καλού Κόμματος” που πήρε μόλις 7,5%! Δηλαδή μικρότερο ποσοστό από τον Ντεμιρτάς που έκανε προεκλογικό αγώνα… μέσα από την φυλακή!

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα στην Τουρκία λοιπόν; Αυτό


Son dakika… Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçimle ilgili ilk yorum

Οι οπαδοί του Ερντογάν του… φιλούσαν τα χέρια (!) από την πρώτη στιγμή! Οι εικόνες είναι από το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο Τούρκος πρόεδρος έφευγε από το σπίτι του, για να μεταβεί στην προεδρική κατοικία, από όπου έμελλε να παρακολουθήσει τον πολιτικό του θρίαμβο!

Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ

Ερντογάν: “Κέρδισα… ανεπισήμως! Παραδώσαμε μαθήματα Δημοκρατίας”!

Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή του Προέδρου σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα“, είπε ο Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις μετά την μεγάλη νίκη, μπροστά σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν (και) την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ

Στην συνέχεια έριξε και τα… καρφιά του προς Δύση μεριά: “Ο κόσμος με έκανε περήφανο. Η Τουρκία με ποσοστό 80% περίπου συμμετείχε στις εκλογές κι έδωσε μάθημα Δημοκρατίας. Όταν γίνονται εκλογές με 30% και 40%, προσπαθούν να δώσουν μάθημα στην Τουρκία οι χώρες που βγάζουν αποτελέσματα με λιγότερο από 50% συμμετοχή, τους προσκαλώ να πάρουν μαθήματα από τις τουρκικές εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilk açıklama: Demokrasi zaferi

Ερντογάν σε Ιντζέ: “Αποδέξου την ήττα σου”!

Όμως τα… καρφιά δεν σταμάτησαν στην Δύση. Ο Ερντογάν είχε και κάποια για την Τουρκία. Και συγκεκριμένα για τον Ιντζέ, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά “φωτογράφισε”.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Όλοι αυτοί που συμμετείχαν, όλους τους υποψήφιους, θέλω να τους ευχαριστήσω. Κανένας, για να κρύψει την αποτυχία του, ελπίζω δεν θα ρίξει καμία σκιά στα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία“.

‘Το έθνος μας έκανε αυτό που έπρεπε”, συνέχισε ο Ερντογάν, μιλώντας από την Κωνσταντιντούπολη, στην Τουρκία: “Μας έδωσε μια κατεύθυνση. Από εδώ και πέρα, με τον πρωθυπουργό και τη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε. Ήρθε η ώρα να φύγουν οι διαφωνίες που είχαμε στην προεκλογική περίοδο. Με όλους τους κανόνες θα ακολουθήσουμε το δρόμο μας με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Click4more: Έφτασαν με κάθε τρόπο στην κάλπη! [pics]

Τα τελευταία 16 χρόνια μας, με τους πραξικοπηματίες, με όλους αυτούς που παλέψαμε στην κυβέρνησή μας, αντίθετα θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας σε όλη την Τουρκία. Όλοι όσοι περιθωριοποιήθηκαν, θα είναι άνθρωποι πρώτης κατηγορίας και θα απολαύσουν τις παροχές του κράτους. Να πλουτίσουμε περισσότερο τον λαό μας, με δίκαιο τρόπο να μοιράσουμε. Θα δώσουμε την απάντησή μας στους τρομοκράτες. Σήμερα δεν βγάλαμε μόνο 600 βουλευτές, αλλά ένα νέο σύστημα μπαίνει στην πράξη με την αναθεώρηση του Συντάγματος“.

Για να καταλήξει: “Σώσαμε την Τουρκία από τους πραξικοπηματίες. Δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε χωρίς ανάσα. Όπως μας λέει κι ο ποιητής, πιστεύουμε ότι θα υπογράψει σε μεγαλύτερες επιτυχίες η χώρα μας. Εύχομαι να είναι θετικό για τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά αυτούς που κόπιασαν για όλα αυτά. Θα συνεχίσουμε για ένα πιο φωτεινό δρόμο σ’ αυτή τη χώρα. Γι’ αυτή τη βοήθεια που μου δώσατε σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά”.

Δεν αναγνώριζε την ήττα ο Ιντζέ!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ώρες πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, κι ενώ οι οπαδοί του Ερντογάν είχαν ήδη ξεχυθεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας για να πανηγυρίσουν την διαφαινόμενη “σαρωτική” επικράτηση του “σουλτάνου”, η αντιπολίτευση δεν αναγνώριζε τίποτα!

Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ

Περίπου στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections έδιναν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων. Και μάλιστα με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα).

Click4more: “Ούρλιαζε” ο Iντζέ για το “κόλπο” του Erdogan με τα πρώτα αποτελέσματα! Απίστευτο “κράξιμο” στο κρατικό πρακτορείο Anadolu!

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρονταν σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων. Ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζονταν στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων.

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακήρυσσε τον Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν είχε γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή.

Έτσι, η αντιπολίτευση δήλωνε καθαρά και ξάστερα ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων! Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωναν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επέμενε: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης. Ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Γιατί… φωνάζει ο Ιντζέ

Εδώ, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν ήταν και λίγα τα “περίεργα” περιστατικά στις εκλογές στην Τουρκία. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ δεν “φωνάζει” μόνο για την… μεθόδευση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Φωνάζει και για περιστατικά νοθείας στις εκλογές! Για την ακρίβεια οι “φωνές” για βία, νοθεία και κλίμα τρομοκρατίας είχαν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι. Και αδιάψευστος μάρτυρας ήταν η… νέα εποχή.

Τα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή και τα social media που “κατακλύστηκαν” από βίντεο που έδειχναν “τέρατα”!

Στο παρακάτω video φαίνονται δυο άνδρες να φτιάχνουν… φακέλους με ψηφοδέλτια της αρεσκείας τους και να τα ρίχνουν στην κάλπη. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ούρφα…

Σε ένα άλλο video, ένας άνδρας «συλλαμβάνεται» στα πράσα σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας να προσπαθεί να «περάσει» μεγάλο αριθμό κλειστών φακέλων.

https://twitter.com/siyasi_sozluk/status/1010878576823099394

Εκλογές στην Τουρκία – Λεπτό προς λεπτό από το newsit.gr

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως το newsit.gr βρίσκεται εδώ και μέρες στην «καρδιά» των εξελίξεων. Η απεσταλμένη του Newsit στην Κωνσταντινούπολη, Καρολίνα Μισέλ, θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις