Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία – Εκλογές: Καταγγελίες για νοθεία από την αντιπολίτευση

Τουρκία εκλογές νοθεία

Το αν θα γίνει νοθεία και σε ποιο βαθμό ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές στην Τουρκία. Και η αντιπολίτευση έχει πολλά να καταγγείλει γι’ αυτό, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Πάνω από 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι λαμβάνουν μέρος στις εκλογές στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθησύχασε ότι όλα θα κυλήσουν ομάδα. Αλλά την αντιπολίτευση δεν την έπεισε. Και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατήγγειλε βία, νοθεία (ακόμη και πριν ανοίξουν οι κάλπες), παρουσία ενόπλων στους δρόμους. Νωρίτερα δε, το κρατικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι συνελήφθησαν 10 ξένοι που παρίσταναν τους διεθνείς παρατηρητές.

Σε δημοτικό σχολείο στην επαρχία Σουκούτς, εκλογικοί αντιπρόσωποι δέχτηκαν επιθέσεις και ξυλοκοπήθηκαν από αγνώστους. Στα social media μάλιστα υπήρξαν και αναφορές πως οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη του κόμματος του Ερντογάν.

Υπάρχει βέβαια κι ένα άλλο video, σύμφωνα με το οποίο οπαδοί του Ερντογάν και του AKP επιτίθεται και ξυλοκοπούλου ανθρώπους της εφορευτικής επιτροπής!

Φωτογραφίες και video με τα θύματα του ξυλοδαρμού και την ένταση σε εκλογικό κέντρο έκαναν γρήγορα την εμφάνισή τους. Όπως και φωτογραφίες από ενόπλους να μπαίνουν σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 10 ξένους, τους οποίους κατηγορούν πως παρίσταναν τους διεθνείς παρατηρητές αλλά δεν είχαν διαπιστευτήριά. Πρόκειται για τρεις Γάλλους (συνελήφθησαν στο Αγκρί), τρεις Γερμανούς (στο Σιρνάκ) και τέσσερις Ιταλούς (τους έπιασαν στη Μπατμάν και το Ντιγιάρμπακιρ).

Τουρκία: Κάλπες γεμάτες… ψηφοδέλτια (πριν καν ανοίξουν)

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, μίλησε για τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Κατήγγειλε απόπειρες νοθείας, βία και κλίμα τρόμου.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα» (σ.σ. στη νοτιοανατολική Τουρκία). Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», είπε ο Τετζσάν.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να… παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, του Ερντογάν πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

Ο υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου και επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών μπροστά από την έδρα της ανώτατης εκλογικής αρχής.

Με πληροφορίες από cumhuriyet και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις