Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: “Χοντρό” παιχνίδι για τους… Ευρωπαίους τζιχαντιστές! Το μήνυμα Τσαβούσογλου

Συρία

“Η Τουρκία ενημέρωσε τη Δαμασκό για την επιχείρησή της στη Συρία” λέει ο Τσαβούσογλου, την ώρα που μεγάλο “παιχνίδι” παίζεται με τους… Ευρωπαίους τζιχαντιστές.

Η Τουρκία έστειλε διπλωματική νότα στο προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει τη Δαμασκό για την διασυνοριακή επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα, λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας βασίζεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Τουρκία: “Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους που πολέμησαν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία”

Την ίδια ώρα η Τουρκία κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» τους υπηκόους τους που είχαν προσχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Η ρίζα του προβλήματος είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στο BBC.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της», συνέχισε ο Καλίν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μια νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά η Ουάσινγκτον την υποστηρίζει.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φοβούνται πως μια αναβίωση της βίας στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια επανεμφάνιση του ΙΚ και ανησυχούν για την τύχη χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG.

Υπό την πίεση της εχθρικής κοινής γνώμης και φοβούμενες για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφός τους, πολλές χώρες καταγωγής ξένων μαχητών του ΙΚ που κρατούνται σήμερα από την πολιτοφυλακή αυτή αρνούνται να τους επαναπατρίσουν.

Σε επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δήλωνε πως η Τουρκία θα είναι στο εξής «υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή, οι οποίοι συνελήφθησαν τα δύο τελευταία χρόνια».

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και πολλές ημέρες να καθησυχάσει όσον αφορά αυτό το σημείο, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει το ΙΚ «να επανέλθει με οποιαδήποτε μορφή».

«Θα φροντίσουμε ώστε (οι κρατούμενοι του ΙΚ) να μην ξαναβρεθούν ελεύθεροι, να μην απελευθερωθούν και να μην αποτελέσουν απειλή», δήλωσε ο Καλίν στο BBC.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα «σχέδιο» με τους «συμμάχους της και με τις τοπικές (συριακές) δυνάμεις» αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι Ολλανδοί… ζητούν εξηγήσεις

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε σήμερα ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση: «Η Ολλανδία καταδικάζει την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία». «Καλούμε την Τουρκία να μην συνεχίσει στον δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», προστίθεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις