Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ερντογάν: Άρχισε η επιχείρηση στη Συρία

Ερντογάν - Συρία

Το ανακοίνωσε επίσημα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επιχείρηση “Πηγή της Ειρήνης” ονόμασε την εισβολή.
Αναφέρει ότι στόχος είναι οι τρομοκράτες τους PKK/YPG και οι τζιχαντιστές.
Γιά άμαχους νεκρούς από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κάνουν λόγο οι Κούρδοι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως άρχισε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

“Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας, επιτρέποντας την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους”, έγραψε ο Ερντογάν.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και οι Κούρδοι με τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να γνωστοποιεί μέσω Twitter πως τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν επιδρομές.

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο Μουσταφά Μπαλί.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Δείτε και τα πρώτα βίντεο που καταγράφουν τα τουρκικά μαχητικά πάνω από την βορειοανατολική Συρία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες από βολές πυροβολικού εναντίον στόχων που -όπως αναφέρουν- είναι θέσεις Κούρδων ανταρτών.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

https://twitter.com/baxodosus2/status/1181924537849569280?s=20

SDF: Πληροφορίες για νεκρούς

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

Εγκαταλείπουν άρον-άρον την περιοχή οι κάτοικοί της

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

https://twitter.com/K24English/status/1181948653646286849?s=20

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχής στα σύνορα με τη Συρία μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Μόσχα: Δεν θα εμπλακούμε στη “διένεξη Τουρκίας – Συρίας”

Η Ρωσία -σύμμαχος της Συρίας- κρατά προς το παρόν στάση “ουδετερότητας”, γνωστοποιώντας πως δεν προτίθεται να εμπλακεί στην “διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας”, όπως δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

Ευρωπαϊκή Ένωση προς Τουρκία: Σταματήστε την επιχείρηση στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία ενημερώνει ξένες χώρες για την επιχείρηση στη Συρία

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση Άσαντ, θα ενημερωθούν όταν η Τουρκία αποφασίσει να ξεκινήσει την πολεμική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Μακρόν

Η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε πως χθες -πριν δηλαδή ξεκινήσει η τουρκική εισβολή στη Συρία- ο Εμανουέλ Μακρόν “ιδιαίτερα ανήσυχος” συνάντησε την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

“Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές”, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των Αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν σήμερα τριήμερη “γενική κινητοποίηση” και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε “αντίσταση” σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.

Τσαβούσογλου: Τι είπε με τον Τραμπ ο Ερντογάν

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε και τι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Κυριακή στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος «ενημέρωσε» τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά το τηλεφώνημά τους την περασμένη Κυριακή, πως η Άγκυρα θα εξαπολύσει την επίθεση, καθώς η Ουάσινγκτον καθυστέρησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία στην περιοχή μιας «ασφαλούς ζώνης».

Εκτός από τον Τραμπ, ο Ερντογάν, το μεσημέρι της Τετάρτης, μίλησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ενημέρωσε για την επιχείρηση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

Από την Αλγερία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και πως μοναδικό στόχο θα έχει τους μαχητές που δρουν στην περιοχή.

Η Άγκυρα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ, όχι μόνο εξαιτίας της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή αλλά και ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι Ιμπραΐμ Καλίν, δεξί χέρι του Ερντογάν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν. Ο Καλίν είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία έχει στόχο να «καθαρίσει» τα σύνορά της από μαχητές (Κούρδους) και να εξασφαλίσει την επιστροφή Σύρων προσφύγων.

Σύμφωνα με το ίδιο κανάλι, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Ο Καλίν και ο Ο’ Μπράιεν συζήτησαν επίσης μια σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Μέχρι στιγμής ο λαλίστατος Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει σχολιάσει την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις