Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης για 72 πανεπιστημιακούς

Φωτογραφία: ΑΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Eντάλματα σύλληψης 72 πανεπιστημιακών εξέδωσαν οι Τουρκικές αρχές. Όπως ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ, τα εντάλματα εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 

Χθες, Ο Καμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους πως η Τουρκία ζει σε καθεστώς δικτατορίας και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αντιτίθεται στην κυβέρνηση, μετά και την ολοκλήρωση της πορείας διαμαρτυρίας που είχε ξεκινήσει από την Άγκυρα πριν από 25 ημέρες και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι τώρα 42 μέλη του προσωπικού του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Πανεπιστημίου Μεντένιγετ, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ”Ανατολή”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οκτώ από τους 72 εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων ο γνωστός ακαδημαϊκός Κοράι Τσαλισκάν, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν εθελοντικά ως σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου.

Οι υπόλοιποι 64 εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Μεντένιγετ, 19 από τους οποίους είναι καθηγητές της ιατρικής σχολής. Όλοι θεωρούνται ύποπτοι ως χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

 

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστών και στρατιωτικών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της καταστολής υπό την κατάσταση έκτατης ανάγκης που επιβλήθηκε λίγο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την πορεία των 450 χλμ. όταν ο συνάδελφός του Ενίς Μπερμπέρογλου έγινε ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε στο πλαίσιο της καταστολής, αφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η Τουρκία κατευθύνεται εδώ και χρόνια προς τον απολυταρχισμό, μια διαδικασία που όπως λένε επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η καταστολή και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές στην ασφάλεια. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε