Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τραγωδία στην Αιθιοπία: «Είδα το Boeing να στροβιλίζεται και να πέφτει» – Θρίλερ με τα αίτια

Τραγωδία στην Αιθιοπία: «Είδα το Boeing να στροβιλίζεται και να πέφτει» – Θρίλερ με τα αίτια
Φωτογραφία Reuters

Θρίλερ με τα αίτια της συντριβής του Boeing της Ethiopian Airlines με 157 νεκρούς.
Συγκλονίζει η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα για τη στιγμή της συντριβής στην Αιθιοπία.
Το αεροπλάνο έβγαζε πυκνό καπνό από το πίσω μέρος και έκανε θόρυβο πριν συντριβεί.
Γιατί στρέφονται οι υποψίες σε νέο λειτουργικό που είχε εγκατασταθεί στα Boeing 737 Max 8.
Η πρώτη αντίδραση της Boeing – Πέφτουν οι μετοχές της εταιρίας.

Μια τραγωδία με 157 νεκρούς. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απαντήσεις, τις οποίες ελπίζουν να δώσει τα μαύρα κουτία που βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας (11.03.2019). Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ένα αεροπλάνο Boeing 737 MAX 8 συντρίβεται μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Αυτή τη φορά στην Αιθιοπία. Πριν 120 μέρες, η τραγωδία είχε συμβεί στην Ινδονησία.

Κυριακή πρωί το Boeing 737 MAX της Ethiopian Airlines απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμα στην Αιθιοπία με προορισμό το Ναϊρόμπι της Κένυας. Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, χάνεται από τα ραντάρ και συντρίβεται σε σημείο σχεδόν δυο ώρες νότια έξω από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Ο Γκεμπεγέχου Φικάντου είδε την τραγωδία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Την ώρα της συντριβής του Boeing μάζευε ξύλα από το βουνό, μαζί με άλλους ντόπιους. Ξαφνικά, είδε το μοιραίο αεροπλάνο να πέφτει, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο και βγάζοντας πυκνούς καπνούς από το πίσω μέρος. «Ήμουν εκεί κοντά όταν είδα ένα αεροπλάνο να πλησιάζει το βουνό, πριν κάνει στροφή, με πολύ καπνό να βγαίνει από το πίσω μέρος του και να συντρίβεται σε εκείνο το σημείο. Ακούστηκε ένα μεγάλο μπαμ. Φλεγόμενες βαλίτσες και ρούχα έπεφταν από τον ουρανό. Το αεροπλάνο στροβιλιζόταν καθώς έπεφτε, πολύς καπνός έβγαινε από το πίσω μέρος και έκανε έναν εκκωφαντικό, περίεργο θόρυβο πριν συντριβεί», είπε ο 25χρονος Αιθίοπας στο CNN.

Φωτογραφία Reuters

Βρήκαν τα μαύρα κουτία

Απαντήσεις στα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας θα ίσως δώσει το “μαύρο” κουτί του μοιραίου Boeing, που εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας (11.03.2019), όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας. Οι αρχές ελπίζουν ότι ο καταγραφέας πτήσης θα δώσει απαντήσεις για το τι έγινε στα λίγα λεπτά από την απογείωση έως τη συντριβή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, το “μαύρο” κουτί έχει υποστεί σημαντική ζημιά και δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει τελικά να ρίξει φως στα αίτια της συντριβής.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό, από την ίδια την εταιρία, ότι έχουν βρεθεί και τα δυο “μαύρα” κουτιά του μοιραίου αεροπλάνου της Ethiopioan Airlines. Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.

Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για την λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Φωτογραφία Reuters

Οι υποψίες

Το γεγονός πως το Boeing της Ethiopian Airlines είναι το δεύτερο του ίδιου τύπου που συντρίβεται μέσα σε λίγους μήνες, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Τον περασμένο Οκτώβριο, Boeing 737 MAX της εταιρίας Lion Air στην Ινδονησία είχε συντριβή στη Θάλασσα της Ιάβας μόλις μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του. Τότε είχαν σκοτωθεί 189 άνθρωποι.

Το αεροπλάνο της Lion Air είχε συντριβεί 13 λεπτά μετά την απογείωση. Εκείνο της Ethiopian Airlines, μόλις 8 λεπτά μετά. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στα δυο δυστυχήματα, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι προφανή. Μιλάμε, άλλωστε, για τον ίδιο τύπο αεροπλάνου.

Φωτογραφία Reuters

«Είναι πολύ ύποπτο» τόνισε η Μαίρη Σκιάβο, αναλύτρια αεροναυπηγικής στο CNN και πρώην γενική επιθεωρήτρια στο υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. «Δυο ολοκαίνουργια αεροσκάφη έπεσαν μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην αεροπορική βιομηχανία. Γιατί απλά αυτό δεν γίνεται», είπε. «Οι ομοιότητες είναι πολύ μεγάλες για να μην προκαλούν προβληματισμό», σημείωσε.

Στο αεροσκάφος της Lion Air που έπεσε τον Οκτώβριο στην Ινδονησία είχε τοποθετηθεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS), που αυτόματα κατεβάζει το ρύγχος του αεροπλάνου αν τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι υπάρχει κίνδυνος, αναφέρει το CNN.

Φωτογραφία Reuters

Στην πτήση της Lion Air, το λογισμικό αυτό, ανταποκρινόμενο σε λάθος δεδομένα, «κατάλαβε» ότι το ρύγχος του Boeing ήταν σε υψηλότερη γωνία και πως το αεροπλάνο κινδύνευε. Οι πιλότοι προσπάθησαν μάταια να απενεργοποιήσουν το σύστημα καθώς δεν θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί τόσο γρήγορα μετά την απογείωση.

«Όλοι οι πιλότοι θα έπρεπε να έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή τη λειτουργία μετά (την τραγωδία της) Lion Air», συμπλήρωσε η Σκιάβο. Αντί όμως να εκπαιδευτούν οι πιλότοι, η Boeing «έκανε κάτι ασυνήθιστο για οποιοδήποτε κατασκευαστή: έστειλε μια επείγουσα ενημέρωση και είπε σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες να εξασφαλίσουν πως οι πιλότοι τους θα εκπαιδευτούν στο πως να απενεργοποιούν τη λειτουργία. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να γίνονται μετά την απογείωση», τόνισε η Σκιάβο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η αντίδραση της Boeing

Λίγη ώρα μετά την απόφαση της Κίνας να καθηλώσει σχεδόν 100 Boeing 737 MAX 8, η εταιρία κατασκευής των αεροσκαφών ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής στην Αιθιοπία είναι σε πρώιμο στάδιο. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσει οδηγίες στους αερομεταφορείς που έχουν αγοράσει το νέο αεροσκάφος!

«Η ασφάλεια αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας και λαμβάνουμε κάθε μέριμνα για να κατανοήσουμε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος, συνεργαζόμενοι στενά με τις ενδιαφερόμενες ομάδες και όλες τις αρχές ασφαλείας που εμπλέκονται», ανέφερε εκπρόσωπος της Boeing σε δήλωση που έστειλε με… e-mail στο Reuters.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η μετοχή της Boeing έπεσε 9% με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, και μετά την απόφαση πολλών εταιριών να καθηλώσουν τα αεροσκάφη τύπου 737 MAX 8. Πτώση κατά 1,6% σημείωσαν και οι μετοχές της εταιρείας Safran SA, η οποία συνεργάζεται σε διεθνή κοινοπραξία με τη General Motors για την κατασκευή των κινητήρων LEAP-1B που χρησιμοποιούν τα μοντέλα τύπου 737 ΜΑΧ 8.

Τα αεροσκάφη που καθηλώνει η Κίνα αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τέταρτο των αεροσκαφών αυτού του τύπου που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο. Την ίδια απόφαση πήρε και Cayman Airways.

Αντίθετα, η αεροπορική εταιρεία Flydubai ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να εμπιστεύεται την αξιοπιστία των αεροσκαφών Boeing 737. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή με την Boeing. Η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων μας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Αναβολή… τελετής

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων, η Boeing αποφάσισε να αναβάλει την τελετή παρουσίασης του αεροσκάφους 777X. Η παρουσίαση επρόκειτο να γίνει στις 13 Μαρτίου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, διευθυντικών στελεχών της, προμηθευτών, αλλά και δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου.

Το Boeing 777X είναι αεροσκάφος νέας γενιάς και ευρείας ατράκτου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια νέα ημερομηνία για την τελετή παρουσίασης του 777Χ, σύμφωνα με το airlinerwatch.com.

Με πληροφορίες και από CNN και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις