Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τραμπ κατά Κιμ Γιονγκ Ουν (ξανά): Χαμένος χρόνος η διαπραγμάτευση με τον “μικρό άνθρωπο πύραυλο”

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα

Προκλητικός ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα. Αποκάλεσε ξανά τον Κιμ Γιονγκ “άνθρωπο πύραυλο” και ζήτησε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να μην… ασχολείται μαζί του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η ουσία της φράσης “καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς”. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ “τσίγκλησε” ξανά τη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μόλις 24 ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, μίλησε για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς της Πιογνγιάνγκ, ο Τραμπ ήρθε να του δώσει μια… συμβουλή. Που αλλού; Μέσα από το twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του να μην… ασχολείται με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Τον οποίο χαρακτήρισε ξανά “άνθρωπο πύραυλο”. Αυτή τη φορά έβαλε και τον επιθετικό προσδιορισμό “μικρός”.

«Είπα στον Ρεξ Τίλερσον, τον υπέροχο υπουργό των Εξωτερικών μας, ότι χάνει το χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον Μικρό Άνθρωπο Πύραυλο» ήταν το πρώτο… χτύπημα του Τραμπ.

Και είχε και συνέχεια. Απαντώντας (!) στον… εαυτό του, ο Τραμπ έγραψε: «Κράτα την ενέργειά σου Ρεξ. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει».

Φυσικά, δεν διευκρίνισε τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει και θα το κάνει. Αλλά ο νους όλων πάει κάπου.

Ο Ρεξ Τίλερσον

Το Σάββατο (30.09.2017) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «γραμμές επικοινωνίας» με τη Βόρεια Κορέα και «βολιδοσκοπούν» το καθεστώς όσον αφορά τη δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμά του

«Θέτουμε ερωτήσεις. Έχουμε γραμμές επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ, δεν είμαστε σε πλήρες σκοτάδι», διαβεβαίωσε ο Τίλερσον μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο αφού έγινε δεκτός από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Τους μιλάμε»

«Έχουμε δύο ή τρεις διαύλους ανοικτούς με την Πιονγκγιάνγκ (…) Μπορούμε να τους μιλησουμε, τους μιλάμε», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν φαίνεται διατεθειμένο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ο Ρεξ Τίλερσον απάντησε: «Βολιδοσκοπούμε (τους συνομιλητές μας), συνεπώς δείξτε προσοχή».

Η Ουάσινγκτον δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Εντούτοις η Κίνα, τελευταίος μεγάλος εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, δεν έχει ρόλο μεσολαβητή, επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός.

Απειλή πυρηνικού πολέμου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Από την άλλη, πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία Kim Yong-jae ανέφερε σε ομιλία του στην Μόσχα πως αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στη Βόρεια Κορέα τότε ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα επιτεθεί με πυρηνικά όπλα.

«Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αρνούνται το δικαίωμα να υπάρχουμε σαν κράτος, τότε εμείς, όπως είπε ο ηγέτης μας Κιμ Γιονγκ Ουν, θα τους κάνουμε να το το πληρώσουν χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά μας όπλα» ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις