Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τραμπ – Ζελένσκι: Αστειάκια και αμηχανία μετά το… τηλεφώνημα και την έρευνα καθαίρεσης

Τραμπ – Ζελένσκι: Αστειάκια και αμηχανία μετά το… τηλεφώνημα και την έρευνα καθαίρεσης
Φωτογραφία Reuters

Διεκδικεί τον… “τίτλο” της πιο αμήχανης συνάντησης ever! Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της περιβόητης τηλεφωνικής συνομιλίας τους, η οποία προκάλεσε την έρευνα για καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Όλοι περίμεναν τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και κανείς απ’ όσους έστρεψαν τα βλέμματά τους σε αυτή δεν… απογοητεύτηκε. Παρούσα και μεγάλη πρωταγωνίστρια η αμηχανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάθισε στα δεξιά. Στα αριστερά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και στη μέση ένα τεράστιο μπουκέτο λουλούδια, άσπρα και πράσινα. Το τετ α τετ τους έγινε εν μέσω της πολιτικής θύελλας που προκαλεί στις ΗΠΑ η απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσει η διαδικασία για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Με μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάθισε στην άκρη της πολυθρόνας του. Η υπερένταση ήταν δύσκολο να κρυφτεί. Όχι πως ο Ζελένσκι ένιωθε καλύτερα. Μέσα στο μαύρο του κοστούμι, πάντως, έδειχνε λίγο πιο χαλαρός από τον Αμερικανό ομόλογό του.

Για να… φτιάξουν λίγο το κλίμα, Τραμπ και Ζελένσκι το έριξαν στα… αστεία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, άλλωστε, ήταν κωμικός πριν ασχοληθεί με την πολιτική. «Με έκανε πιο διάσημο απ’ ότι τον έκανα εγώ», είπε ο Τραμπ, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκόμενων.

«Είναι καλύτερο να συναντιόμαστε παρά να μιλάμε στο τηλέφωνο», απάντησε πειραχτικά ο Ζελένσκι, μιλώντας αγγλικά με σχετική άνεση, παρά τα λάθη του.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

«Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστιο δυναμικό», συνέχισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και άλλες χώρες. «Ναι, το ξέρω, από εκεί έρχομαι» απάντησε ο πρώην κωμικός ηθοποιός, που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο μόλις την περασμένη Πρωτοχρονιά. Μισομπερδεμένος με την απάντηση, ο Τραμπ χαμογέλασε.

Ο Ζελένσκι πίεσε στη συνέχεια τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία, υπενθυμίζοντάς του – προφανώς επειδή γνωρίζει ότι δεν αρέσει καθόλου να τον συγκρίνουν με τους προκατόχους του– ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πήγε ποτέ στο Κίεβο.

«Θα προσπαθήσω» απάντησε αόριστα ο Τραμπ. Αλλά ο Ζελένσκι συνέχισε την πίεση: «Ξεχάσατε να μου πείτε την ημερομηνία», του πέταξε.

Click4more: Κατηγορούν τον Τραμπ πως έπαιξε κορώνα – γράμματα την ασφάλεια των ΗΠΑ!

Το ύφος άλλαξε όταν ο Ζελένσκι, που ήταν έφηβος όταν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε, το 1991, έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του: «Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία.

Φωτογραφία Reuters

«Καμία πίεση, τίποτα απολύτως»

Κατόπιν, μπήκαν στον χορό και οι δημοσιογράφοι, βομβαρδίζοντας τους δύο ηγέτες με ερωτήσεις. Και ο τόνος άλλαξε πάλι. Άσκησε ή όχι πιέσεις ο Τραμπ στον ομόλογό του για να ξεκινήσει έρευνα για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020;

Ο Ουκρανός πρόεδρος δίστασε, σκόνταψε κάπως στις λέξεις. «Νομίζω ότι τα διαβάσατε όλα. Δεν θέλω να εμπλακώ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ήταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική (…) Κανείς δεν μου άσκησε πιέσεις», απάντησε.

Click4more: Τραμπ: Μίλησε αλλά δεν απάντησε! Στα «σχοινιά» από τους δημοσιογράφους αλλά… τίποτα

«Με άλλα λόγια, καμία πίεση», συνέχισε ο Τραμπ, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία. Και μετά ξέσπασε. «Έχουμε κι εμείς προβλήματα διαφθοράς, αν δείτε τι συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον!», είπε.

Σε ερώτηση για την εμπλοκή του προσωπικού δικηγόρου του, του Ρούντι Τζουλιάνι, στις συνομιλίες με την Ουκρανία, απάντησε: «Ο Ρούντι Τζουλιάνι ήταν ένας θαυμάσιος δήμαρχος, χαίρει μεγάλου σεβασμού».

Για τη Νάνσι Πελόζι, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «έχει χάσει το μυαλό της, την καταβρόχθισε η ριζοσπαστική αριστερά» και πρόσθεσε: «Για μένα, δεν είναι πλέον πρόεδρος της Βουλής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις