Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρομακτική αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη Γερμανία

Τρομακτική αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη Γερμανία
photo epa

Οι αντισημιτικές ενέργειες έχουν αυξηθεί δραματικά στη Γερμανία την περσινή χρονιά κάτι από ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση.

Ο αντισημιτισμός αυτός στη Γερμανία συνδυάζεται με την άνοδο της άκρας δεξιάς, ενώ συναντάται και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία. Στη Γερμανία το 2018 καταγράφηκαν 1.646 αντισημιτικές ενέργειες σημειώνοντας μεγάλη αύξηση 9,4% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ύστερα από αίτημα του κόμματος της αριστεράς De Linke.

Οι αντισημιτικές βιαιότητες αυξήθηκαν από 37 σε 62 πέρυσι και είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 43 ανθρώπων, σύμφωνα μ’ αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα, καθώς οι οριστικές στατιστικές δημοσιεύονται τον Μάιο.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου στη Γερμανία, Γιόζεφ Σούστερ κατήγγειλε σήμερα «μια τρομακτική τάση» και κάλεσε σε «ισχυρότερη και πιο επείγουσα δέσμευση εναντίον του αντισημιτισμού των πολιτικών, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης».

Και «αν σκεφτούμε όλες τις ενέργειες που δεν είναι ποινικές, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά», πρόσθεσε ο υπεύθυνος της κοινότητας αυτής που αριθμεί περίπου 200.000 ανθρώπους στη Γερμανία.

Η αντισημιτική εγκληματικότητα βρίσκεται στο απόγειό της μετά το 2009 (1.690 ενέργειες), ενώ θα πρέπει να πάει κανείς πίσω στο 2007 για να βρει αντίστοιχο αριθμό αντιεβραϊκών βιαιοτήτων (64).

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε το 2018 πως αντιμετωπίζει δύο μορφές αντισημιτισμού, αυτόν που συνδέεται με την άκρα δεξιά, αλλά και αυτόν που αποδίδεται στη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο το 2015-2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις