Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τσίπρας – Τραμπ: Όλα όσα έγιναν στην επίσημη συνάντηση στις ΗΠΑ

Τσίπρας
Φωτογραφία: Reuters

– Επενδύσεις, οικονομία, ενέργεια και… Σούδα – Όλα τα είχε ο… μπαξές στον “κήπο των ρόδων”
– Σε τρεις φάσεις η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον
– Συγχαρητήρια επί συγχαρητηρίων από τον Τραμπ και… σιγουριά για το “Greek comeback”: “Περάσατε πολλά, αλλά επιστρέφετε”
– “Ηχηρά” μηνύματα Τσίπρα στην Τουρκία και κάλεσμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα
– Τα F16, η “ευαίσθητη” Μεσόγειος και το… πικρό χαμόγελο Τραμπ όταν αμερικανός δημοσιογράφος “στρίμωξε” τον Τσίπρα!
– Όλα όσα έγιναν κατά την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με βίντεο και φωτογραφίες

Η ώρα (στην Ελλάδα) είναι 19.00 και ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στον Λευκό Οίκο. Τον υποδέχεται ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας γίνεται ο τέταρτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός, που έχει -επίσημη- συνάντηση με πρόεδρο των ΗΠΑ στην… έδρα του (σ.σ. είχαν προηγηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης).

Οι δυο τους έκαναν δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο και στην συνέχεια είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Αμέσως μετά διευρυμένη συνάντηση στην αίθουσα του αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου (σ.σ. στην οποία έδωσαν το παρών και οι υπουργοί τους), ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας και αμέσως μετά κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Σε αυτές, ειπώθηκαν… πολλά. Θέματα για την οικονομία, την ανάπτυξη, τα (σ.σ. αναβαθμισμένα) F16 που… έρχονται, αλλά και την ενέργεια και τις σχέσεις των δύο χωρών. Υπήρξαν επίσης “μηνύματα” του Αλέξη Τσίπρα για τον… σουλτάνο Ερντογάν, αλλά και για το Κυπριακό.

Οι κοινές δηλώσεις έγιναν στον “κήπο των ρόδων”, στον Λευκό Οίκο, όπου υπήρξε κι ένα… αγκάθι για τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά από ερώτηση αμερικανού δημοσιογράφου.

Ο… επιχειρηματίας Τραμπ

Να σημειωθεί εδώ πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόεδρος εδώ και κάποιους μήνες. Την υπόλοιπη ζωή του ήταν ένας δεινός επιχειρηματίας, κάτι που έδειξε ξεκάθαρα απόψε! Στις πρώτες του -χρονικά- δηλώσεις έδειξε πως ακολουθεί το δόγμα… business first.

Κι αυτό διότι έθεσε χωρίς να χάσει χρόνο δύο θέματα:

– Πρώτον, την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16

– Δεύτερον, το quid pro quo που έβαλε άμεσα στο τραπέζι! Ελληνιστί, το “δούναι και λαβείν” που τόνισε, όταν είπε την εξής φράση: “Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα“.

Αυτό είναι το χρονικό της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η… πρώτη χειραψία

Ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το αυτοκίνητο που τον μεταφέρει στον Λευκό Οίκο. Εκεί τον περιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον υποδέχεται χαμογελαστός. Οι δυο τους ποζάρουν για τους φακούς των φωτογράφων και μπαίνουν στο ιστορικό κτίριο.

Τσίπρας Τσίπρας Τσίπρας

Στα… ενδότερα για τις πρώτες δηλώσεις

Λίγα λεπτά αργότερα δόθηκαν στην δημοσιότητα και οι πρώτες εικόνες από το Οβάλ Γραφείο.

Τσίπρας Τραμπ

Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ κάθισαν δίπλα – δίπλα και η κάμερα “έπιασε” το πρώτο… ανεπίσημο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ. “Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια βήματα προόδου. Τεράστια!“, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες -πια- δηλώσεις.

Δείτε το βίντεο

Αμέσως μετά, ο αμερικανός πρόεδρος πήρε πρώτος τον λόγο. “Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Είναι τιμή να έχουμε κοντά μας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Τσίπρα” είπε ξεκινώντας.

Για να συνεχίσει: “Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει. Και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων και συγκεκριμένα των αεροπλάνων F-16, ενός εξαιρετικού αεροσκάφους, όπου και θα υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνάντηση θα έχουμε συναντήσεις με τους συνεργάτες μας και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει καλοί και πιστοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι, και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ”.

Η πρώτη “απάντηση” Τσίπρα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. “Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος“, είπε ο πρωθυπουργός, με τον Ντόναλντ Τραμπ να… παρεμβαίνει και να λέει: “Αυτό είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια“.

Για να συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας: “Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν η Ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες όλοι μας μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ!”.

“Η τιμή είναι δική μου. Σας ευχαριστώ!” απάντησε ο αμερικανός πρόεδρος και η μοναδική ερώτηση που του έγινε, αφορούσε στο Obamacare. Το οποίο χαρακτήρισε “ήδη νεκρό”, πριν οι δύο άνδρες περάσουν στην… δεύτερη φάση των συνομιλιών.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών

“Μέσα” στο υπουργικό συμβούλιο

Αμέσως μετά το… πρόγραμμα είχε διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Έγινε στην αίθουσα του υπουργικό συμβουλίου των ΗΠΑ και οι δύο ηγέτες συνοδεύονταν από τους υπουργούς τους, αλλά κσι συμβούλους (σ.σ. από την πλευρά της Ελλάδας οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Παππάς και Πάνος Καμμένος).

Τραμπ

Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: “Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σπουδαίο που σας δεχόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα πολύ γνωστός χώρος.

Click4more: Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με την Ελλάδα. Η σχέση που έχουμε είναι εξαιρετική, σχέση πολλών ετών. Έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε αριθμό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Πρέπει να σας αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος.

Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: “Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα.

Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Δείτε το επίμαχο βίντεο μέσα από το υπουργικό

Πράξη τρίτη στον “κήπο των ρόδων”

Ο επίλογος της επίσκεψης “γράφτηκε” στον επονομαζόμενο “κήπο των ρόδων” του Λευκού Οίκου. Εκεί όπου Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Τραμπ Τραμπ

Εκεί, επίσης, όπου ένας αμερικανός δημοσιογράφος… στρίμωξε τον Έλληνα πρωθυπουργό με μια ερώτησή του

Τον λόγο πήρε ξανά πρώτος ο Ντόναλντ Τραμπ: “Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας. Και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος. Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου.

Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις.

Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας”.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας: “Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων”.

Τα όσα είπε, μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα ως “λίκνο” της Δημοκρατίας, δημοσίευσε λίγο αργότερα με βίντεο και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/920363714062274560

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρο το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Τραμπ

Ερωτήσεις και… παγωμάρα!

Μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των δύο ηγετών, ήταν η σειρά των δημοσιογράφων να θέσουν ερωτήματα. Και το πρώτο που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν… φαρμακερό!

Αμερικανός δημοσιογράφος τον ρώτησε: “Τον Μάρτιο του ’16, είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του κυρίου Τραμπ: «Ελπίζουμε να μην δούμε αυτό το κακό». Μετά την συνάντηση με τον κύριο πρόεδρο αλλάξατε άποψη”;

Πριν καλά – καλά προλάβει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ντόναλντ Τραμπ παρανέβη και είπε: “Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου”!

Δείτε το βίντεο με την ερώτηση και την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. όλα τα λεφτά η αντίδραση Τραμπ την στιγμή που ακούει το ερώτημα)

“Μήνυμα” Τσίπρα στην Τουρκία!

Στην συνέχεια, την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΗΠΑ

“Πρέπει να σας πω ότι παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η ευρωποαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να είναι μοχλός πίεσης για τον εκδημοκρατισμό στο εσωτερικό της χώρας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Μία από τις απαραίτητες είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να σέβεται την Ελλάδα”, τόνισε.

Λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Τσίπρας – Τραμπ για την Σούδα

ΗΠΑ ΗΠΑ

Στην συνέχεια οι ερωτήσεις αφορούσαν στην αμερικανική βάση της Σούδας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε σχετικά: “Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος”.

Click4more: Τσίπρας– Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Χαμογελαστοί και… στα μπλε! [pics]

Για να συνεχίσει: “Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα. Οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου. Έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως”.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε για την Σούδα: “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση προχωρήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών σε νέο δόγμα πολιτικής με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας. Εμβαθύναμε την συνεργασία μας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Αλλά μπορεί και να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι απλά ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Σε ό, τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί”.

Τραμπ για τον ρόλο της Ελλάδας στην “ευαίσθητη” περιοχή της Μεσογείου

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε: “Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια.

ΗΠΑ

Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί. Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας”.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις Τραμπ – Τσίπρα

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις