Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τσουνάμι παραιτήσεων συνεργατών του Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Τσουνάμι παραιτήσεων συνεργατών του Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Ο John Costello, υπεύθυνος ασφάλειας του υπουργείου Εμπορίου παραιτήθηκε από την θέση του λίγο μετά τα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Οι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν τελειωμό.

Ακολούθησε ο Ryan Tully, διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρωσικών Σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Ματ Πότινγκερ κορυφαίος αξιωματούχος στην εξέλιξη της πολιτικής του Τραμπ αναφορικά με την Κίνα, παραιτήθηκε ως απάντηση στην αντίδραση του προέδρου στο πλήθος των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ο προϊστάμενος του Πότινγκερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν «ολοένα και πιο απομονωμένο» άνθρωπο και είπε ότι οι «αξιωματούχοι Εθνικής Ασφάλειας που είναι πιστοί στον όρκο τους στο Σύνταγμα θα παρακολουθούν έως την ημέρα της Ορκωμοσίας και τότε θα μεταβιβάσουν την εξουσία στον νομίμως εκλεγέντα νέο πρόεδρο».

Χθες παραιτήθηκαν επίσης δύο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της Πρώτης Κυρίας Μελάνια Τραμπ. Η Στέφανι Γκρίσαμ παραιτήθηκε από τα καθήκοντα που είχε ως προσωπάρχης της Πρώτης Κυρίας.

Click4More Εισβολή στο Καπιτώλιο: Εγκαταλείπουν τον Τραμπ και οι πιο πιστοί «στρατιώτες» του

«Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τη χώρα στον Λευκό Οίκο. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα στην αποστολή της κας Τραμπ να βοηθήσουμε παιδιά σε όλο τον κόσμο και περήφανη για τα πολλά επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε η Γκρίσαμ σε ανακοίνωση.

Η Γκρίσαμ, που πέρασε ένα χρόνο ως εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο πριν γίνει προσωπάρχης της Μελάνια Τραμπ, δεν είπε εάν η παραίτησή της έγινε ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά πηγή με γνώση της απόφασής της δήλωσε ότι για εκείνη αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την παραίτησή της έχει υποβάλει και η Ρίκι Νισέτα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδια για τις επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Μάθιους, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters. Σύμφωνα με μία πηγή, στον Λευκό Οίκο ακούγεται ότι ίσως παραιτηθεί και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Κρις Λίντελ.

Ο Πότινγκερ, πρώην δημοσιογράφος, με άπταιστη χρήση της κινεζικής γλώσσας, που κατετάγη στους πεζοναύτες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο από την αρχή της προεδρίας του Τραμπ το 2017. Η αποχώρηση του έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με το Πεκίνο.

 

Η κυβέρνηση του Τραμπ εφάρμοσε σκληροπυρηνικές πολιτικές προς την Κίνα για θέματα που κυμαίνονται από το εμπόριο έως την κατασκοπεία και τον κορονοϊό και οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν στο χειρότερό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών όταν ο πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του στην ανεπιτυχή προεκλογική του εκστρατεία.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή κυρώσεων και άλλων περιορισμών σε βάρος αυτών που εμπλέκονταν στη σύλληψη 50 και πλέον ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και του Αμερικανού δικηγόρου Τζον Κλάνσι, κατά τη διάρκεια κινεζικής επιχείρησης στο Χονγκ Κονγκ, μερικές ώρες πριν από τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον.

Αμερικανοί βουλευτές χαρακτήρισαν τις ενέργειες των υποστηρικτών του Τραμπ όνειδος για την αμερικανική δημοκρατία, κάτι που θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν αντίπαλοι της χώρας, όπως η Κίνα.

«Νομίζω ότι στο Πεκίνο κάνουν ‘high-five’», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που τηρεί επιθετική στάση απέναντι στην Κίνα, στο δίκτυο Fox News. «Φαίνεται να στηρίζει τον ισχυρισμό τους ότι εμείς καταρρέουμε και ότι εκείνοι είναι η χώρα του μέλλοντος».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις