Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τυφώνας Ίαν: Έλληνες που ζουν στη Φλόριντα περιγράφουν τον εφιάλτη

Τυφώνας Ίαν: Έλληνες που ζουν στη Φλόριντα περιγράφουν τον εφιάλτη
Φωτογραφία Reuters

Ο τυφώνας Ίαν πέρασε από τη Φλόριντα και άφησε πίσω του χάος, αφού έπληξε τις περισσότερες περιοχές της αμερικανικής πολιτείας. Έλληνες που ζουν εκεί, περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν την ώρα της τροπικής καταιγίδας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Εύα Τοπαλίδη που μένει στην Τάμπα, λέει ότι από τη στιγμή που γνώριζαν ότι πλησιάζει ο τυφώνας στη Φλόριντα, οι γονείς της πήγαν στο σπίτι της για να είναι ασφαλείς. Όμως, λίγο αργότερα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και στην Τάμπα και για αυτό προσπάθησαν να πάρουν ό,τι μέτρα μπορούσαν.

«Ετοιμαστήκαμε όλοι, πήγαμε σούπερ μάρκετ, πήραμε ό,τι μπορούσαμε, πήγαμε φαρμακείο για φάρμακα για τους παππούδες, να πάρουμε τα χαπάκια και ό,τι χρειαστεί ο καθένας να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί λένε ότι σε λίγο θα χάσουμε και ρεύμα. Δεν ξέρουμε για το νερό, οπότε γεμίσαμε μπανιέρες για να έχουμε νερό για την τουαλέτα αν χρειαστεί», λέει η κ. Τοπαλίδη.

Προφανώς οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις σε όλη τη Φλόριντα. Κάποιοι πιο τυχεροί πήραν μέχρι και σακιά με άμμο και να φτιάξουν φράγματα στις εισόδους των σπιτιών. «Εμείς δεν προλάβαμε δυστυχώς και οι ουρές για να γεμίσεις τα τσουβάλια με άμμο ήταν ξέχασέ το. Περιμένεις 3-4 ώρες, λίγο δύσκολο», είπε η κ. Τοπαλίδη.

«Εδώ παίρνετε μία γεύση από το τι σημαίνει hurricane ή αλλιώς τυφώνας. 12 η ώρα το βράδυ και γίνεται χαμός. Τις προηγούμενες 2 νύχτες ήταν τραγικά τα πράγματα. Η θάλασσα είχε μπει από τη βόρεια μεριά του νησιού σε σπίτια», λέει, μέσα από το αυτοκίνητο του στους δρόμους του Μαϊάμι, ο δημοσιογράφος, Φίλιππος Κελάρης.

Φυσικά οι κάτοικοι ήταν και εκεί προετοιμασμένοι για τα χειρότερα: «Είχαμε πάει σούπερ μάρκετ – πρέπει να προετοιμαστείς – είχαμε πάρει τις μπαταρίες μας σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα – έχουμε και γεννήτριες».

Ήδη έχει γίνει γνωστό πως περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα και υπάρχουν φόβοι για τον απολογισμό των νεκρών, αφού ένας έχει επιβεβαιωθεί αλλά ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι περιμένει να αυξηθεί ο αριθμός κατά πολύ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις