Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: Και Ρεπουμπλικάνοι στην κυβέρνησή του

Ζτο Μπαίντεν αμερικανικές εκλογές

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να δεχτεί ότι έχασε τις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν αλλά αυτό καθόλου δεν… νοιάζει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται για την… είσοδό του στο Οβάλ Γραφείο και έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την ανάληψη της εξουσίας. Οι προτεραιότητές του θα είναι δυο: η μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού και η συμφιλίωση της βαθιά διχασμένης χώρας που αφήνει πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, δεν φαίνεται (όπως και πολλοί άλλοι) να ασχολείται με τις φωνές του Ντόναλντ Τραμπ πως στις εκλογές έγινε νοθεία (χωρίς επί πολλές μέρες να παρουσιάζει ούτε ένα στοιχείο) και πως οι προσφυγές του κατά του αποτελέσματος θα πληθύνουν τις επόμενες μέρες. Οι πιθανότητες οι προσφυγές αυτές να φέρουν αποτέλεσμα θεωρούνται ελάχιστες και οι Δημοκρατικοί δεν τις λογαριάζουν.

Η ομάδα του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, αποφασιστικά στραμμένη πλέον στη μεταβίβαση της εξουσίας, έθεσε σε λειτουργία το site BuildBackBetter.com, 72 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τις προτεραιότητές του: ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, η αναδόμηση της οικονομίας, η φυλετική δικαιοσύνη, ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Task force για τον κορονοϊό

Σήμερα Δευτέρα (09.11.2020), ο Τζο Μπάιντεν θα συστήσει κλιμάκιο για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 237.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί, επιφορτισμένοι να καταρτίσουν το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αναλάβει την εξουσία.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ποιοι θα είναι στην κυβέρνηση

Μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που θα αναλάβει το αξίωμα, αρχίζει παράλληλα να μελετά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία οι γυναίκες και τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων εκτιμάται πως θα καταλάβουν αρκετές θέσεις.

Click4more Εκλογές ΗΠΑ – Der Spiegel: Ο Μπάιντεν βάζει στη θέση του το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας

Στο πλαίσιο της «ενωτικής» του προσπάθειας, η κυβέρνησή του αναμένεται να συμπεριλάβει κάποιους αντιπροσώπους της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, κεντρώα στελέχη του, αλλά ακόμη — ίσως — και κάποιους Ρεπουμπλικάνους.

Η πλειοψηφία στη Γερουσία, που θα κριθεί σε αμφίρροπες επαναληπτικές ψηφοφορίες στην Τζόρτζια τον Ιανουάριο, δεν αποκλείεται πάντως να επηρεάσει κάποιες επιλογές του. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν το πάνω χέρι στο σώμα, ο επικεφαλής τους Μιτς Μακόνελ ενδέχεται να αρνηθεί να επικυρώσει διορισμούς προσώπων υπερβολικά αριστερών για τα γούστα του.

Ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ

Το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει εξάλλου το περιθώριο ελιγμών του Τζο Μπάιντεν ως την 20ή Ιανουαρίου.

Για να του δοθεί πρόσβαση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας, με ευθύνη κάποιου κορυφαίου κρατικού λειτουργού.

Click4more Συγχαρητήρια Μπους σε Μπάιντεν – “Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα”

Όμως το πράσινο φως γι’ αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει, με δεδομένη την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του, χειρονομία πολύ δύσκολη για αυτόν που πάντα βάζει την «επιτυχία» του, στην καρδιά των ομιλιών του.

Αποδεικνύοντας πως συνεχίζει να μην έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει, έκανε λόγο ακόμα χθες Κυριακή μέσω Twitter για «κλεμμένες» εκλογές, προτού πάει να παίξει γκολφ. Οι αναρτήσεις γρήγορα καλύφθηκαν από διαχειριστές του twitter με σήμανση που τις χαρακτήριζε «παραπλανητικές».

Οι Ρεπουμπλικάνοι

Με τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου (σ.σ. μια από τις εξαιρέσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) να έχουν ήδη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του, όλος ο κόσμος έχει αναγνωρίσει ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ κρίθηκαν.

Εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους. Με λιγοστές εξαιρέσεις, το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο αρνείται να παραδεχθεί ότι ο κύβος ερρίφθη. «Μην παραχωρήσετε τίποτα κ. πρόεδρε, δώστε μάχη», προέτρεψε τον απερχόμενο πρόεδρο ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τον Τραμπ, μιλώντας στο Fox News.

Click4more Τα δάκρυα του σχολιαστή του CNN “σημάδεψαν” τη νίκη Μπάιντεν (video)

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας με απόλυτη διαφάνεια», υπερθεμάτισε η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ μέσω Twitter, αν και κάποιοι λένε ότι η Μελάνια έχει ήδη αρχίσει να πιέζει (!) τον σύζυγό της να αποχωρήσει… ήσυχα από τον Λευκό Οίκο.

Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου τηρούν απόλυτη σιγή εδώ και 24 ώρες. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί παράλυση των θεσμών.

«Τον πρόεδρο δεν θα τον αλλάξετε ποτέ», έχει «χαλαρή σχέση με την αλήθεια», πέταξε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, ένας από τους πιο συχνούς και πιο σφοδρούς επικριτές του Τραμπ. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους», όμως «είμαι επίσης σίγουρος ότι αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, θα δεχθεί το αναπόφευκτο», εκτίμησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις