Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τζον Μπόλτον: Η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ

Τζον Μπόλτον: Η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ
Φωτογραφία Reuters

Ο πρώην επικεφαλής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, μίλησε στον ΣΚΑΪ επιμένοντας ότι η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ, ενώ μιλά για το ενδεχόμενο νοθείας στις τουρκικές εκλογές.

Ο Τζον Μπόλτον εκτιμά ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία.

“Πιστεύω ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία. Και υπάρχει μια μακρά λίστα με κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, ξεκινώντας, κατά την άποψή μου, με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Οι S-400 εξουδετερώνουν τα άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Αδρανοποιούν την ικανότητα των F-35 να είναι αόρατα, μέρος του οποίου είχαμε στην πραγματικότητα συμφωνήσει ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία.

Τώρα αυτό δεν ισχύει. Αλλά όταν προσθέτεις σε αυτές τις καταστάσεις το απαράδεκτο μπλοκάρισμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και την παρεμπόδιση της αίτησης της Φινλανδίας, και το συνδυάζεις με τις προσπάθειες του Ερντογάν να αποτρέψει τη λαϊκή ψήφο στην Τουρκία ώστε να γίνει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, νομίζω ότι όλο αυτό καταδεικνύει μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το να είσαι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Aν ο Ερντογάν προσπαθήσει να νοθεύσει τις εκλογές, τότε νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την απομάκρυσνη της Τουρκίας ή τουλάχιστον την αναστολή της ιδιότητας μέλους.

Απλά, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι”.

Ο Τζον Μπόλτον τονίζει επίσης ότι “αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναβάλουμε οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις για θέματα όπως η πώληση των F-16 για μετά τις τουρκικές εκλογές τον Μάιο. Πιστεύω ότι εν μέρει ο Ερντογάν παίζει πολιτικά παιχνίδια με το φονταμενταλιστικό στοιχείο στην Τουρκία, βάζοντας την Σουηδία απέναντι.

Εκτιμώ ότι είναι μέρος της γενικής του αντικουρδικής του εκστρατείας.

Επομένως, βλέπω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να δώσουμε στον Ερντογάν ή σε οποιονδήποτε από τους Τούρκους υποψηφίους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της NATO προς δικό τους πολιτικό όφελος”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις