Πέμπτη, 13 Ιουν.
38oC Αθήνα

Βαλτιμόρη: Απελευθερώθηκε από τα συντρίμμια το Dali, το πλοίο που έριξε την γέφυρα Francis Scott Key

Βαλτιμόρη: Απελευθερώθηκε από τα συντρίμμια το Dali, το πλοίο που έριξε την γέφυρα Francis Scott Key
Reuters

Το πλοίο που προσέκρουσε στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη στις 26.03.2024 απελευθερώθηκε από τα συντρίμμια της γέφυρας. 

Το παγιδευμένο φορτηγό πλοίο Dali στα συντρίμμια της γέφυρας «μετακινήθηκε από ρυμουλκά κάτω από ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες», σύμφωνα με το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC

Το Νταλί εγκλωβίστηκε στη γέφυρα της Βαλτιμόρης προκαλώντας την κατάρρευσή της, στις 26 Μαρτίου και σκοτώνοντας έξι εργάτες του.

Επτά εβδομάδες μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη, τα 21 μέλη του Dali παραμένουν παγιδευμένα στο πλοίο. 

Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πλοίο είχε παραμείνει στο σημείο και ήταν καλυμμένο με παλιοσίδερα από τη γέφυρα, μέχρι που μια ελεγχόμενη κατεδάφιση την περασμένη εβδομάδα καθάρισε κάποια από τα συντρίμμια και βοήθησε στην απελευθέρωση του πλοίου, σχεδόν επτά εβδομάδες αφότου χτύπησε τη γέφυρα και προκάλεσε την κατάρρευσή της.

Το Σώμα Μηχανικών του Στρατού δήλωσε ότι θα χρειαστούν περίπου 21 ώρες για να μεταφερθεί το Dali σε κοντινό προβλήτα. 

Τα 21 μέλη του πληρώματος του πλοίου – οι περισσότεροι Ινδοί – δεν έχουν εγκαταλείψει το πλοίο κατά τη διάρκεια των σχεδόν επτά εβδομάδων από τότε που χτύπησε τη γέφυρα.

Παρέμειναν στο πλοίο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Darrel Wilson, εκπρόσωπο της Synergy Marine Group, η οποία διαχειρίζεται το Dali.

Τα τηλέφωνά τους έχουν κατασχεθεί από το FBI και είχαν περιορισμένη επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο έξω από το πλοίο. Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «το ηθικό τους έχει δικαιολογημένα πέσει». 

Το FBI και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) διερευνούν την κατάρρευση.

Η πόλη της Βαλτιμόρης μήνυσε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, την Grace Ocean Private Limited, και τον διαχειριστή του, την Synergy Marine Private Limited, ισχυριζόμενη βαριά αμέλεια και απροσεξία. Οι εταιρείες ζήτησαν από δικαστήριο να περιορίσει την ευθύνη τους για το περιστατικό.

Οι αρχές της πολιτείας του Μέριλαντ εκτιμούν ότι η ανοικοδόμηση της γέφυρας θα κοστίσει έως και 1,9 δισ. δολάρια (1,5 δισ. λίρες) και θα διαρκέσει περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις