Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Βαρθολομαίος: Απομακρύνει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο!

Βαρθολομαίος
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Απόφαση και μάλιστα οριστική φέρεται να έχει πάρει για αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, το Φανάρι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να συνεδριάσει από την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ως την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Μάλιστα, αναμένεται να λάβει την σχετική απόφαση, της αποπομπής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Εδώ να σημειωθεί πως ήδη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει καλέσει δύο φορές τον κ. Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του. Ο 90χρονος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ωστόσο, αρνήθηκε.

Ο Βαρθολομαίος και οι εξελίξεις

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαρθολομαίος και ο Δημήτριος είχαν μυστική συνάντηση στη Γενεύη.

Παραμένει άγνωστο αν για την συνάντηση πήρε πρωτοβουλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος –βρέθηκε στη Γενεύη για εκδήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών– προκειμένου να πείσει τον Αμερικής να υποβάλει την παραίτησή του για να μην τον αποπέμψει, ή αν η πρωτοβουλία ήταν του Δημητρίου για να πείσει τον Βαρθολομαίο να μην επιμείνει στην αποπομπή του.

Το μόνο που απομένει είναι πλέον ο τρόπος: Αν ο Δημήτριος δεχθεί την πατριαρχική παράκληση να υποβάλει την παραίτησή του, τότε η έξοδος από την Αρχιεπισκοπή θα συνοδευθεί και από την «προαγωγή» του σε γεροντική μητρόπολη του οικουμενικού θρόνου. Αν επιμείνει και αποπεμφθεί, θα είναι απλά τέως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως διάδοχος του κ. Δημητρίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προαλείφεται ο μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος αν και συναντά αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ομογένειας.

Κύκλοι Αρχιεπισκοπής Αμερικής: “Κανένα ζήτημα παραίτησης”

Εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, το βράδυ της Κυριακής, 25.11.2018, από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής μεταφέρεται πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παραίτησης του κ. Δημητρίου…

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις