Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Βασιλιάς Κάρολος: Η «μισητή» Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στέφθηκε Βασίλισσα της Βρετανίας – Το «τρίτο πρόσωπο» και η Νταϊάνα

Βασιλιάς Κάρολος: Η «μισητή» Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στέφθηκε Βασίλισσα της Βρετανίας – Το «τρίτο πρόσωπο» και η Νταϊάνα
Reuters

Η ώρα της Καμίλα! Η πριγκιπική ερωμένη, «εκείνη η κακιά γυναίκα» σύμφωνα με ρήση που αποδίδεται στην Ελισάβετ, στέφθηκε Βασίλισσα της Βρετανίας και κάθισε στον θρόνο δίπλα στον Βασιλιά Κάρολο στην εμβληματική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Η Βασίλισσα Καμίλα στην εντυπωσιακότατη τελετή στέψης της 6ης Μαΐου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ φόρεσε το ρούχο της αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ.

Μένοντας πιστή στην παράδοση και τους κανόνες που ορίζει το Πρωτόκολλο, Κάρολος και Καμίλα φόρεσαν ο καθένας δύο διαφορετικές ρόμπες κατά τη διάρκεια της στέψης: Τη Βασιλική Ρόμπα, την οποία οι μονάρχες φορούν σε επίσημες και ειδικές εκδηλώσεις και την Κληρονομική Ρόμπα, η οποία αφορά αποκλειστικά την τελετή στέψης.

Οι πρώτες, οι Βασιλικές, συνηθίζεται να φοριούνται κατά την άφιξη στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, ενώ οι δεύτερες επιλέγονται κατά την αναχώρηση και είναι παραδοσιακά πιο προσωπικές.

Τη Βασιλική Ρόμπα του Βασιλιά, την οποία φόρεσε ο Κάρολος κατά την άφιξή του στο Αββαείο, και την Κληρονομική Ρόμπα της Καμίλα, την οποία φόρεσε μετά τη στέψη της, συντηρεί η ομάδα κεντήματος της Βασιλικής Σχολής Βελώνων.

Ως δούκισσα της Κορνουάλης, η Καμίλα έγινε προστάτιδα αυτής της Βασιλικής Σχολής Χειροτεχνίας το 2017.

Κατά τη διάρκεια της στέψης της, η Βασίλισσα Καμίλα φόρεσε την Πολιτειακή Ρόμπα που είχε αρχικά φτιαχτεί για την Ελισάβετ, μητέρα του Καρόλου, για τη δική της ιστορική στέψη το 1953. Είναι κατασκευασμένη από βυσσινί βελούδο και έχει συντηρηθεί με προσαρμογές που έγιναν από τον οίκο «Ede και Ravenscroft».

Βασιλιάς Κάρολος: Η σχέση με την Καμίλα Πάρκετ Μπόουλς στο πέρασμα των χρόνων

Το μακρύ, ταραχώδες ταξίδι της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ήταν δραματικό. Ο δεσμός της με τον σημερινό Βασιλιά Κάρολο ήταν τόσο ισχυρός, που διέλυσαν και οι δύο τους γάμους τους, εξοργίζοντας το βρετανικό μοναρχικό κατεστημένο.

«Ήταν φρικτό», παραδέχτηκε η Καμίλα σε μία σπάνια συνέντευξη, για τις επιθέσεις που δέχτηκε από τα βρετανικά tabloids, μετά τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας, σε τροχαίο στο Παρίσι το 1997. «Δεν θα ήθελα να το περάσει ούτε ο χειρότερος εχθρός μου», είχε πει.

«Μέχρι τη στιγμή του θανάτου της η Νταϊάνα είχε φτάσει σε μία κάποια προσέγγιση με την Καμίλα», δήλωσε ο Βρετανός βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας, Ρόμπερτ Λέισι.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, χήρος πλέον, ανέθεσε την ευθύνη για την επαναφορά της «Επιχείρησης ΠΜ», όπως την αποκαλούσαν οι βοηθοί του από τα αρχικά της Καμίλα (Πάρκερ Μπόουλς), στον αναπληρωτή προσωπικό του γραμματέα, τον Μαρκ Μπόλαντ.

Η Καμίλα άρχισε να εμφανίζεται, απροειδοποίητα, σε δημόσιες υποχρεώσεις, δείπνα και εκδηλώσεις, με πολύ καλά γι’ αυτήν αποτελέσματα.

Ελισάβετ για Καμίλα: «Εκείνη η κακιά γυναίκα»

Κάποτε η Βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με έναν βιογράφο, την αποκαλούσε «εκείνη η κακιά γυναίκα». Η εκλιπούσα μονάρχης και η Καμίλα συναντήθηκαν τελικά τον Ιούνιο του 2000 σε ένα ιδιωτικό γεύμα για τον τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, το οποίο διοργάνωσε ο Κάρολος και στο οποίο συμμετείχαν ο Γουίλιαμ και ο Χάρι.

«Ήταν αρκετά σημαντικό. Αντιπροσώπευε την αποδοχή της πραγματικότητας από τη Βασίλισσα, χωρίς, όμως, να γίνεται μεγάλο θέμα. Και από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ληξιαρχείο του Γουίνδσορ ήταν απλώς θέμα χρόνου», έγραφε ο Λέισι.

Κάρολος – Καμίλα και… ο χορός του Ησαΐα

Ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν το 2005 και κατά τη διάρκεια του γάμου η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε στους καλεσμένους ότι ήταν ευτυχής που υποδεχόταν τον γιο της και τη νύφη της στην «αίθουσα των νικητών».

Τη δεκαετία του ’70, ωστόσο, όταν η Καμίλα είχε πει, αστειευόμενη, στον Κάρολο ότι «η προγιαγιά μου ήταν ερωμένη του προ-προ-προ-προπάππου σου», λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι το μακρύ και περίπλοκο ταξίδι του ζεύγους θα οδηγούσε σε αυτό το σημείο.

«Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια δεν πίστευε ότι θα γινόταν Βασίλισσα», δήλωσε στους «Sunday Times» η φίλη της Καμίλα, Fiona Shelburne, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων.

Μία αναδρομή στη ζωή της Camilla The Queen στο βίντεο που ακολουθεί: 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις