Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Βέλγιο: Διαδηλωτές υποδέχτηκαν με κατσαρόλες και τηγάνια τον Μακρόν στη Σύνοδο της Βόρειας Θάλασσας

Βέλγιο: Διαδηλωτές υποδέχτηκαν με κατσαρόλες και τηγάνια τον Μακρόν στη Σύνοδο της Βόρειας Θάλασσας

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν βρήκε την ησυχία του ούτε στο Βέλγιο από τους διαδηλωτές που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότητσης στη Γαλλία.

Ο πρόεδρός της Γαλλίας πήγε στην Οστάνδη του Βελγίου για τη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας. Κι εκεί, όμως, ο Εμανουέλ Μακρόν βρήκε το μπελά του από διαδηλωτές που τον περίμεναν με τηγάνια και κατσαρόλες.

Περίπου 50 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα (24.4.2023) στην Οστάνδη του Βελγίου για να «υποδεχτούν» τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαστε εδώ» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Γάλλοι, που συγκεντρώθηκαν στην Οστάνδη του Βελγίου για να αποδοκιμάσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας μαζί τηγάνια και κατσαρόλες.

Κρατώντας λάβαρα του ακροαριστερού γαλλικού κόμματος NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) και της «Επίθεσης», μιας συλλογικότητας πολιτών από τη Λιλ, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 16:00, λίγο πριν από την αναμενόμενη άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν, σε μια γέφυρα που οδηγεί στο λιμάνι της πόλης του Βελγίου.

«Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ, έστω κι αν δεν θέλει ο Μακρόν», φώναζαν ρυθμικά, χτυπώντας κατσαρόλες και μικρά τηγάνια.

Περίπου 20 αστυνομικοί είχαν αποκλείσει την πρόσβασή τους στη γέφυρα. «Σύνταξη στα 60, θα αγωνιστούμε για να τη διαφυλάξουμε», ήταν ένα άλλο σύνθημα που ακούστηκε.

https://twitter.com/brouillonzero/status/1650501138012160001?s=20

Επιτροπή μη υποδοχής

«Θέλαμε να οργανώσουμε μια επιτροπή μη υποδοχής του Μακρόν. Πολλοί σύντροφοι συνελήφθησαν στον δρόμο, πολλοί υποβλήθηκαν σε ελέγχους, κατασχέθηκαν οι κατσαρόλες τους και τους ζήτησαν να έρθουν μόνο εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αν, μια 37χρονη ακτιβίστρια και εκπρόσωπος της «Επίθεσης».

«Παραμένουμε εδώ, θα δώσουμε στον Μακρόν να καταλάβει ότι δεν θα υποχωρήσουμε, ότι δεν θέλουμε τη μεταρρύθμισή και την πολιτική του», πρόσθεσε η ακτιβίστρια, η οποία έφτασε στην Οστάνδη από τη Λιλ, που απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα.

Η σύνοδος της Οστάνδης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, έχει ως στόχο να επισφραγίσει την κοινή φιλοδοξία των ηγετών να αυξήσουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα ώστε να επιταχυνθεί η απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις