Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ υπέγραψαν διακρατική «μη στρατιωτική» συνεργασία – Στο επίκεντρο και η Ουκρανία

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ υπέγραψαν διακρατική «μη στρατιωτική» συνεργασία – Στο επίκεντρο και η Ουκρανία
Φωτογραφία Reuters

Οι ειρηνευτικές προτάσεις της Κίνας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και οι οικονομικές σχέσεις του Πεκίνου με τη Ρωσία βρέθηκαν στο επίκεντρο στη σημερινή (21.3.2023) συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ έδωσαν τα χέρια και στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ρωσίας και της Κίνας πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, όπως έδειξαν τα πλάνα που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών, ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ήταν «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και πως ελπίζει να συνεχισθούν οι επαφές του με τον Σι στο μέλλον.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1638156380849709056

Πρόσθεσε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο Πούτιν.

Η «αμερόληπτη» στάση του Πεκίνου για την Ουκρανία

Από την μεριά του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ότι τα δύο έθνη θα πρέπει να προωθήσουν την ποιότητα και τον όγκο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο.

Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία και η Κίνα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα αναφέρουν ότι οι στενές εταιρικές σχέσεις μεταξύ τους δεν συνιστούν μια «στρατιωτική-πολιτική συμμαχία».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση κορυφής των προέδρων Πούτιν και Σι υπογραμμίζεται ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αν και δεν συνιστούν μια στρατιωτική-πολιτική συμμαχία παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από μια διακρατική συνεργασία».

Οι σχέσεις αυτές «δεν συνιστούν μια συμμαχία, δεν έχουν την φύση της αντιπαράθεσης και δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: onalert.gr / Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις