Παρασκευή, 12 Απρ.
22oC Αθήνα

Βολιβία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Κοινό μέτωπο συντηρητικών για την «αποδυνάμωση» Μοράλες

Βολιβία: Αντίστροφη μέτρηση για τις  εκλογές – Κοινό μέτωπο συντηρητικών για την «αποδυνάμωση» Μοράλες
Φωτογραφία Αρχείου

Ακόμα ένας συντηρητικός πολιτικός της Βολιβίας, ο πρώην πρόεδρος Χόρχε Κιρόγα, ανακοίνωσε την Κυριακή (11/10) ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές. Όπως δήλωσε αποσύρεται προκειμένου να αποφευχθεί η νίκη του υποψήφιου που υποστηρίζεται από τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες.

Ο Χόρχε Κιρόγα ανακοίνωσε την απόφαση του ανακοίνωσε μέσω Twitter επτά ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 18η Οκτωβρίου. «Αποσύρω την υποψηφιότητά μου», ανέφερε.

Ο συντηρητικός πολιτικός εξήγησε ότι δεν θέλει η υποψηφιότητά του να συμβάλει στη νίκη του Λουίς Άρσε, του υποψηφίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του αριστερού κόμματος του Μοράλες, και ότι θα κάνει «το παν εντός των δυνάμεών του» για να εμποδίσει την επαναφορά του MAS στην εξουσία.

Ο Κιρόγα άσκησε την προεδρία στη Βολιβία για έναν χρόνο (2001-2002).

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ποια η διαδικασία εκλογής

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Άρσε να προηγείται καθαρά στις προθέσεις ψήφου, συγκεντρώνοντας περίπου το 29%, μπροστά από έναν ακόμη πρώην πρόεδρο, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα (19%) και τον δεξιό τοπικιστή Λουίς Φερνάντο Καμάτσο (περίπου 10%).

Τον Σεπτέμβριο η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες απέσυρε επίσης την υποψηφιότητά της, και εκείνη λέγοντας πως το έπραξε για να αποφευχθεί η επικράτηση του Λουίς Άρσε.

Η Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς που έγινε μεταβατική πρόεδρος μετά την παραίτηση και τη φυγή από τη χώρα του Έβο Μοράλες, είχε επιχειρηματολογήσει τον περασμένο μήνα ότι οι πολλές υποψηφιότητες της συντηρητικής παράταξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νίκη του MAS. «Αν δεν ενωθούμε, ο Μοράλες επιστρέφει», είχε πει. Δημοσκόπηση την έφερε να καταλαμβάνει τότε την τέταρτη θέση στις προθέσεις ψήφου, με το 7%.

Βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας, ανακηρύσσεται νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κάποιος υποψήφιος αν συγκεντρώνει το 50% συν μία ψήφο ή το 40% και έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί την 29η Νοεμβρίου.

Οι Βολιβιανοί θα εκλέξουν ταυτόχρονα αντιπρόεδρο και θα ανανεώσουν ολόκληρη τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις