Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Δεύτερη βαλλιστική δοκιμή με νέους πυραύλους

Βόρεια Κορέα: Δεύτερη βαλλιστική δοκιμή με νέους πυραύλους
Φωτογραφία Reuters

Δεν συμπληρώθηκε καλά καλά μια εβδομάδα από την προηγούμενη δοκιμή πυραύλων και η Βόρεια Κορέα «χτύπησε» ξανά. Αυτή τη φορά έκανε δοκιμή με πυραύλους διαφορετικού τύπου απ’ όλους όσους είχαν δοκιμαστεί έως σήμερα.

Οι δυο πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα εκτοξεύτηκαν ο πρώτος στις 05:06 (23:06 την Τρίτη ώρα Ελλάδας) και ο δεύτερος στις 05:27 (23:27 Ελλάδας) από τη Γουονσάν. Διένυσαν απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων και έφθασαν σε ύψος έως και 30 χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας και το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Φωτογραφία Reuters

Οι πύραυλοι, διαφορετικού τύπου από όλους τους προηγούμενους που είχαν δοκιμαστεί ως σήμερα «έπεσαν στην ανατολική θάλασσα της Κορέας», όπως αποκαλείται η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου από τη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, που είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αυτό είπε αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου επιτελείου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φωτογραφία Reuters

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά μέσα στη Νότια Κορέα δείχνουν πως παρών στη δοκιμή ήταν και αυτή τη φορά ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Φωτογραφία Reuters

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα δεν έφθασαν στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Το Τόκιο χαρακτήρισε «λυπηρές» τις εκτοξεύσεις και υπενθύμισε ότι οι νέες δοκιμές παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο συνταγματάρχης Λι Πίτερς, εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, σημείωσε ότι «είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες περί εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Δεν έκανε κανένα σχόλιο ερωτηθείς εάν τα κοινά γυμνάσια των δυνάμεων της Ουάσινγκτον και της Σεούλ, που προβλέπεται να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, θα γίνουν κανονικά.

Η προηγούμενη δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη, με δυο νέους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Εκείνη ήταν η πρώτη δοκιμή πυραύλων μετά την ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο υποβάθμισαν τις πυραυλικές δοκιμές που έκανε η Πιονγκγιάνγκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις