Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Βραζιλία: Lockdown στη Μπραζίλια διέταξε ο Λούλα μετά την εισβολή σε κρατικά κτίρια από «βάνδαλους φασίστες»

Βραζιλία: Lockdown στη Μπραζίλια διέταξε ο Λούλα μετά την εισβολή σε κρατικά κτίρια από «βάνδαλους φασίστες»

Σκηνές εμφυλίου πολέμου εκτυλίσσονται στη Βραζιλία με οπαδούς του πρώην προέδρου της χώρας Ζαϊρ Μπολσονάρο να εισβάλουν σε κρατικά κτίρια, με τον νυν πρόεδρο  Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να καταδικάζει τα γεγονότα που προκάλεσαν «βάνδαλοι φασίστες» όπως τους αποκάλεσε και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα. 

Οι εικόνες χάους από τη Βραζιλία που κάνουν τον γύρο του κόσμου θυμίζουν την αντίστοιχη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από οπαδούς του Ντόλαντ Τραμπ. Οι αντιδράσεις πάντως από πολλές ηγέτες είναι έντονες. 

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε ο Λούλα αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, πάντως, έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.

Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές.

Ο Λούλα μάλιστα διέταξε την εθνοφρουρά να κινηθεί για να αποκαταστήσει την τάξη στην πρωτεύουσα. Με απόφασή του κλείνει το κέντρο της πρωτεύουσας Μπραζίλια – συμπεριλαμβανομένης της κύριας λεωφόρου όπου βρίσκονται τα διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια – για 24 ώρες. Ο Λούλα κήρυξε ομοσπονδιακή παρέμβαση στην πρωτεύουσα, έως τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκατασταθεί με αυτό τον τρόπο η τάξη.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

 

Στην Μπραζίλια επικράτησε χάος μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο. Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την περασμένη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν.

Ένα ελικόπτερο έριχνε βομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τη στέγη του Κογκρέσου.

Μια τοπική δημοσιογραφική ένωση ανέφερε ότι πέντε δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση. Μεταξύ αυτών και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που τον χτύπησαν και του έκλεψαν όλο το υλικό του.

 

 

Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν πάνω 3.000 άνθρωποι.

 

Οι διαδηλωτές έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.

 

Παράλληλα το μαινόμενο πλήθος κατέκλυσε τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα γραφεία των βουλευτών λεηλατημένα και διαδηλωτές όρθιους στα έδρανα της Γερουσίας. Ο ένας από αυτούς καθόταν στην έδρα του προέδρου της Γερουσίας, μιμούμενος προφανώς όσα έκαναν οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το CNN Brasil, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο χαλί ενός σαλονιού του Κογκρέσου και χρειάστηκε να το βρέξουν για να την σβήσουν.

 

Οι ριζοσπαστικοποιημένοι μπολσοναριστές έφτασαν μαζικά έξω από το Κογκρέσο και αιφνιδίασαν τις δυνάμεις ασφαλείας, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τη νίκη του οποίου δεν αναγνωρίζουν.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη, έπειτα από αυτές τις νόθες εκλογές», είπε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η διαδηλώτρια Σάρα Λίμα, μια μηχανικός 27 ετών, που έφτασε στην Μπραζίλια από την Γκοϊανέσια, 300 χιλιόμετρα μακρύτερα.

Ενας εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Τέξας και πρόκειται αύριο να μεταβεί στο Μεξικό, «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Βραζιλία. Η στήριξη των ΗΠΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας είναι «αταλάντευτη», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στην Μπραζίλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις