Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βραζιλία: ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία και Λατινοαμερικανοί πρόεδροι καταδικάζουν την εισβολή οπαδών του Μπολσονάρο στο Κογκρέσο

Βραζιλία: ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία και Λατινοαμερικανοί πρόεδροι καταδικάζουν την εισβολή οπαδών του Μπολσονάρο στο Κογκρέσο

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την εισβολή των υποστηρικτών του Ζαΐρ Μπολσονάρο σε κυβερνητικά κτίρια στην Βραζιλία. ΗΠΑ, ΕΕ και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδικάζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Μπραζίλια, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. 

Οι διαδηλωτές στην Μπραζίλια διαμαρτύρονται για την επιστροφή του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου. Οι οπαδοί του Μπολσονάρο έχουν προκαλέσει πολλές ζημιές στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια και διάφορα βίντεο να κάνουν τον γύρο του κόσμου, με την διεθνή κοινότητα να καταδικάζει αυτές τις απαράδεκτες εικόνες. 

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας στη Βραζιλία, δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί στενά την κατάσταση και η υποστήριξή μας προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας είναι ακλόνητη. Η δημοκρατία της Βραζιλίας δεν θα κλονιστεί από τη βία», έγραψε ο αξιωματούχος της Ουάσινγκτον στο Twitter.

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπραζίλια κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή «μέχρι νεωτέρας».

Θέση για τα όσα συμβαίνουν στην Μπραζίλια πήρε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του στο Twitter. Ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε την επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη του στον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που «εκλέχτηκε δημοκρατικά». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του. Ο Γκουστάβο Πέδρο σχολίασε επίσης ότι «ο φασισμός αποφάσισε πραξικόπημα». 

Την πλήρη υποστήριξή της κυβέρνησής του στον Λούλα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κάνοντας λόγο για «θρασύδειλη επίθεση στη δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, Γάλλοι βουλευτές του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της αριστεράς κατήγγειλαν τις «επιθέσεις της ακροδεξιάς» στη Βραζιλία, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Λούλα.

«Αλληλεγγύη με τον βραζιλιάνικο λαό, οι θεσμοί του οποίου δέχονται επίθεση από τους ακροδεξιούς. Ιδού που οδηγούν η συνωμοσιολογία, η απονομιμοποίηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου και η αμφισβήτηση της καθολικής ψηφοφορίας», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Στεφάν Σεζουρνέ, ο επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Αριστεράς», πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, κατηγόρησε την ακροδεξιά της Βραζιλίας ότι προσπαθεί «α λα Τραμπ» να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Λούλα. «Αλληλεγγύη με τη βραζιλιάνικη δημοκρατία!» έγραψε στο Twitter.

«Να ποια είναι η ακροδεξιά παντού στον κόσμο. Πάντα αρνείται τη δημοκρατία! Πλήρης στήριξη στον πρόεδρο Λούλα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Ο Φορ τουίταρε μάλιστα και μήνυμα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Πέδρο Σάντσεθ.

«6 Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσινγκτον, 8 Ιανουαρίου 2023 στην Μπραζίλια. Αναπαράγεται το ίδιο σενάριο, με την ακροδεξιά να αρνείται την ετυμηγορία της κάλπης. Στήριξη στον Λούλα για την αποκαστάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία», είπε η αντιπρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Βαλερί Ραμπό.

https://twitter.com/Valerie_Rabault/status/1612169957776801792?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1612169957776801792%7Ctwgr%5E9e6e77f35a3178d569238e281085b6aec661d895%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FValerie_Rabault2Fstatus2F1612169957776801792widget%3DTweet

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις