Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βραζιλία: Νέες τρομακτικές πλημμύρες στην Πετρόπολις – Τουλάχιστον 5 νεκροί

Βραζιλία: Νέες τρομακτικές πλημμύρες στην Πετρόπολις – Τουλάχιστον 5 νεκροί

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν νέες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην Πετρόπολις, στην Βραζιλία, έναν μήνα μετά την καταστροφή με 233 νεκρούς στην ίδια πόλη.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε βρει πέντε πτώματα», ανέφερε το πυροσβεστικό σώμα της πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο διευκρινίζοντας ότι άλλοι τέσσερις κάτοικοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μέσα σε μερικές ώρες την Κυριακή έπεσε βροχή ισόποση με αυτή που συνήθως καταγράφεται ολόκληρο τον Μάρτιο, σχεδόν ίση με αυτή που είχε σημειωθεί πριν από έναν μήνα.

Βίντεο που ανέβηκαν στα social media δείχνουν δρόμους που έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους, με το νερό να παρασέρνει τα πάντα στον διάβα του, όπως πριν από έναν μήνα, όταν σημειώθηκε η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Πετρόπολις, της ορεινής τουριστικής πόλης περίπου 60 χιλιόμετρα από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σε ένα από τα βίντεο, τα ορμητικά νερά παρασέρνουν κάποιους από τους 233 σταυρούς που είχαν εγκατασταθεί σε δημόσιο χώρο για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της τραγωδίας της 15ης Φεβρουαρίου.

Οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν ως και σήμερα. Η Πολιτική Προστασία διατηρεί αυξημένο το επίπεδο συναγερμού για κατολισθήσεις.

Δεκατρία κέντρα βοήθειας άνοιξαν από τον δήμο και ανέλαβαν να υποδεχθούν και να φροντίσουν 839 ανθρώπους.

Οι πολιτειακές αρχές συγκρότησαν κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης, ενισχύουν τις δυνάμεις των πυροσβεστών και συγκεντρώνουν βαριά μηχανήματα για επιχειρήσεις διάσωσης, ανέφερε ο κυβερνήτης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Κλαούντιο Κάστρο, μέσω Twitter.

Περίπου 150 στρατιωτικοί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως και εξειδικευμένες μονάδες.

Η πόλη υπέστη τον Φεβρουάριο τη χειρότερη κακοκαιρία που έχει καταγραφεί από το 1932.

Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν όλη την πολιτεία προχθές Κυριακή. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο παραθαλάσσιο θέρετρο Άνγκρα ντους Χέις, όπου δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο.

Επιστήμονες τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη συχνότητα και την σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις