Κόσμος

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο παραπέμπεται σε δίκη για απόπειρα πραξικοπήματος και κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση

Η ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Μπολσονάρο για όλες τις κατηγορίες ξεπερνά τα 40 χρόνια, ωστόσο εκτιμάται ότι θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι τη δίκη του

Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βραζιλία αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος.

Πλέον ο Ζαΐχ Μπολσονάρο κινδυνεύει με βαριά ποινή κάθειρξης, ενώ βλέπει και τις ελπίδες του να επιστρέψει μελλοντικά στην πολιτική ζωή στη Βραζιλία και στην εξουσία να σβήνουν.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας, για μια χώρα που ακόμη την στοιχειώνουν οι αναμνήσεις της στρατιωτικής δικτατορίας του 1964-85.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος (2019-22) δεν βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ενώ χθες (25/03/2025) δήλωσε ότι είναι θύμα «της μεγαλύτερης πολιτικοδικαστικής δίωξης στην ιστορία της Βραζιλίας».

Νοσταλγός της περιόδου της χούντας, ο πρώην λοχαγός του στρατού, 70 ετών σήμερα, κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές ότι ήταν ο «ηγέτης» μιας «εγκληματικής οργάνωσης» η οποία ετοίμαζε για καιρό μια συνωμοσία με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία «με κάθε τρόπο», μετά τις εκλογές του 2022, στις οποίες ηττήθηκε από τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, μετά την εκλογική ήττα του, οι φερόμενοι ως συνωμότες σκόπευαν να συντάξουν ένα διάταγμα με το οποίο θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές. Σχεδίαζαν επίσης τη δολοφονία του Λούλα, του εκλεγμένου αντιπροέδρου Τζεράλντο Αλκμίν και του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες.

Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες: πραξικόπημα, απόπειρα βίαιης κατάλυσης του δημοκρατικού κράτους δικαίου και συγκρότηση ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης.

Η ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Μπολσονάρο για όλες τις κατηγορίες ξεπερνά τα 40 χρόνια, ωστόσο εκτιμάται ότι θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι τη δίκη του.

Αν και η βραζιλιάνικη νομοθεσία δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της δίκης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Μπολσονάρο θα οδηγηθεί στο δικαστήριο μέχρι τα τέλη του έτους, επειδή το 2026 είναι εκλογική χρονιά.

Ο Μπολσονάρο έχει χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι το 2030, λόγω των επιθέσεων στα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ελπίζει όμως ότι η απόφαση αυτή θα ακυρωθεί ώστε να μπορέσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2026.

Στην περίπτωση που καταδικαστεί για συνωμοσία εναντίον της δημοκρατίας, οι ελπίδες του θα σβήσουν και το κόμμα του θα κληθεί να επιλέξει κάποιον διάδοχό του, την ώρα που η δημοτικότητα του Λούλα φθίνει, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού.

Ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες, που θεωρεί «δικτάτορα» τον Μπολσονάρο, ήταν ο πρώτος που ψήφισε «ναι» στην πρόταση για παραπομπή του σε δίκη.
Επικαλούμενη το «ατομικό συμφέρον» του Μοράες, ως πιθανού στόχου δολοφονίας, η υπεράσπιση προσπάθησε να τον αναγκάσει να αυτοεξαιρεθεί, αλλά μάταια. Χωρίς επιτυχία ήταν και οι προσπάθειές της να εξαιρέσει δύο άλλα μέλη του δικαστηρίου, τον πρώην υπουργό του Λούλα, Φλάβιο Ντίνο, και τον πρώην δικηγόρο του σημερινού προέδρου, Κριστιάνο Ζανίν.

Οι δικαστές παρέπεμψαν επίσης σε δίκη άλλους επτά φερόμενους συνωμότες, μεταξύ των οποίων και πολλούς πρώην υπουργούς, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο στις εκλογές του 2022 και τον πρώην διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Αλμίρ Γκαρνιέρ Σάντος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πραξικόπημα αποφεύχθηκε επειδή δεν το στήριξαν οι άλλοι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας. Οι εισαγγελείς επικαλούνται ως απόδειξη τα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου 2023 στην Μπραζίλια.

Μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Λούλα, χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν και λεηλάτησαν τα κτίρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Κοινοβουλίου και του Προεδρικού Μεγάρου, ζητώντας την επέμβαση του στρατού και καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία.

Ο Λούλα επέστρεψε στην προεδρία για μια τρίτη θητεία το 2023, αφού στο μεταξύ είχε τις δικές του δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη και μάλιστα φυλακίστηκε με την κατηγορία της διαφθοράς, αλλά στη συνέχεια η καταδίκη του ακυρώθηκε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
53 από την Ευρώπη, 37 από την Αμερική, 23 από Ασία, 18 από Αφρική και 4 από Ωκεανία - Στα χρόνια του Πάπα Φραγκίσκου το Κολλέγιο των Καρδιναλίων έγινε λιγότερο ευρωκεντρικό
Καρδινάλιοι
Μπενεντέτο Τσεράουλο: Πέθανε ο δολοφόνος του σχεδιαστή μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι – Αυτοπυροβολήθηκε μετά από καβγά με τον γιο του
Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πίζα μετά τους πυροβολισμούς
Άνδρες της Σήμανσης στην κατοικία του δολοφόνου του Γκούτσι στην Πίζα
«Μαρτύρησε στα χέρια των Ρώσων»: Τα βασανιστήρια και ο φρικτός θάνατος της 27χρονης Ουκρανής δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα
Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian για τα όσα υπέστη η Βικτόρια Ρόσκινα μετά τη σύλληψή της στη Ζαπορίζια το καλοκαίρι του 2023 - Θεωρούνταν πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί
Βικτόρια Ρόσκινα: «Μαρτύρησε στα χέρια των Ρώσων» – Βασανιστήρια και φρικτός θάνατος για την 27χρονη Ουκρανή δημοσιογράφο 31
Συνελήφθη 16χρονος ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας
Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς συνδέεται με τον πόλεμο των συμμοριών που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία
Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας