Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Βραζιλία: Συνελήφθη «υπαρχηγός» μεγάλης συμμορίας ναρκωτικών

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ο «υπαρχηγός» της συμμορίας που αυτοαποκαλείται Πρώτη Διοίκηση της Πρωτεύουσας (PCC) και διακινεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, ιδίως στο εξωτερικό.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συμμορία ναρκωτικών θεωρείται η ισχυρότερη στις φυλακές της Βραζιλίας. Ο Βαλντέσι Άλβες ντος Σάντους, γνωστός επίσης ως Κολορίντου, συνελήφθη το Σάββατο στην πόλη Σαλγκέιρου (βορειοανατολικά), διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διέφευγε τη σύλληψη από το 2014 και βρισκόταν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων κακοποιών της χώρας. Θεωρείται ο βασικός προμηθευτής ναρκωτικών της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, πάντα κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η PCC, που γεννήθηκε στις φυλακές στην πολιτεία Σαν Πάουλου, έχει μετατραπεί σε μια από τις ισχυρότερες συμμορίες όλης της αμερικανικής ηπείρου. Πιστεύεται πως διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών από τις χώρες που τα παράγουν στη Λατινική Αμερική στις αγορές στη Βραζιλία και στην Ευρώπη.

Μέρος της ηγεσίας της βρίσκεται στις φυλακές για χρόνια. Ο Κολορίντου ήταν ο δεύτερος τη τάξει μεταξύ των αρχηγών της που παρέμεναν ελεύθεροι, σύμφωνα με τις αρχές.

Το 2020, άλλο στέλεχος της PCC, ο Ζιλμπέρτου Απαρεσίντου ντος Σάντους, ή Φουμίνιου, συνελήφθη στη Μοζαμβίκη, ένδειξη του μεγεθυνόμενου διεθνούς αποτυπώματος της συμμορίας. Διέφευγε τη σύλληψη για 20 χρόνια και πλέον ώσπου τέθηκε υπό κράτηση στη Μαπούτου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις