Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρετανία: Διάδοχος «εξπρές» για τη Λιζ Τρας – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία των Τόρις

Βρετανία: Διάδοχος «εξπρές» για τη Λιζ Τρας – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία των Τόρις

Και τώρα ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας; Οι διάδοχοι είναι πολλοί αλλά η ουσία είναι μία, ότι 44 ημέρες μετά, η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών και η χώρα ψάχνει τον επόμενο που θα την οδηγήσει έξω από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τη θητεία της.

Οι Συντηρητικοί καλούνται ξανά στις… εσωτερικές κάλπες για να ψηφίσουν τον διάδοχο της Λιζ Τρας στη θέση του ηγέτη του κόμματος και του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ήδη κυκλοφορούν πολλά ονόματα εδώ και λίγες ημέρες, όπως του Ρίσι Σουνάκ, της Πένι Μόρντοντ, αλλά ακόμη και του Μπόρις Τζόνσον! Το σίγουρο είναι ότι θα αποφασιστεί με διαδικασίες εξπρές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε, τίποτα δεν φάνηκε να πηγαίνει καλά από την πρώτη ημέρα που η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ δύο ημέρες μετά, μέχρι τις αλλεπάλληλες αλλαγές στους υπουργούς της, με κορυφαία την απομάκρυνση του Κουάζι Κουάρτενγκ από υπουργό Οικονομικών και την απονομή των «σκήπτρων» στον Τζέρεμι Χαντ, η χώρα έζησε 44 θυελλώδεις ημέρες.

Αποκορύφωμα ήταν η κατάρρευση του οικονομικού προγράμματος που πρότεινε η Λιζ Τρας, με «πάγωμα» των τιμών για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και τον «μίνι προϋπολογισμό» για την ενίσχυση της ανάπτυξης, βασιζόμενο σε μειώσεις φόρων δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών, χρηματοδοτούμενες από το χρέος.

Επικράτησε πανικός στις χρηματοοικονομικές αγορές και η λίρα κατακρημνίστηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώνει ότι παρεμβαίνει επειγόντως στην αγορά ομολόγων.

Αυτά, μεταξύ άλλων πολιτικών και οικονομικών αναταραχών στη Βρετανία, καλείται να αντιμετωπίσει ο διάδοχος της βραχυβιότερης πρωθυπουργού στην ιστορία της Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Ποια είναι τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή;

Ρίσι Σούνακ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, είναι αυτός που έφτασε μέχρι το τέλος της προηγούμενης εσωτερικής διαμάχης των Τόρις, χάνοντας από τη Λιζ Τρας. Ήταν «κλειδοκράτορας» του οικονομικού χαρτοφυλακίου της χώρας, επί Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τα απανωτά σκάνδαλα που έπληξαν την εικόνα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Πένι Μόρντοντ

Όταν είχε παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον, η Πένι Μόρντοντ είχε γράψει στο Twitter ότι «η ηγεσία μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αφορά λιγότερο τον ηγέτη και περισσότερο το πλοίο». Δεν ξέρει κανείς αν θα κάνει παρόμοια δήλωση τώρα για να δηλώσει ξανά υποψηφιότητα, πάντως η ηγέτης της ΚΟ των Τόρις είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται πάλι για την κούρσα διαδοχής.

Μπόρις Τζόνσον

Θα ήταν πρωτοφανές αλλά ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβει ξανά την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, για την οποία είχε εκλεγεί τον Ιούλιο του 2019 και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Για την κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον ακούγονταν ή είχαν συμμετάσχει, επίσης, ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, αλλά και ο Ναντίμ Ζαχάουι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις