Δευτέρα, 26 Φεβ.
12oC Αθήνα

Βρετανία: Λάθος γαλλικής αεροπορικής εταιρείας μπορεί να προκάλεσε το διεθνές χάος στις πτήσεις

Βρετανία: Λάθος γαλλικής αεροπορικής εταιρείας μπορεί να προκάλεσε το διεθνές χάος στις πτήσεις
Reuters

Ένα κακώς καταχωρημένο ταξιδιωτικό σχέδιο από γαλλική αεροπορική εταιρεία πιθανόν να βρίσκεται πίσω από τη χειρότερη κατάρρευση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της τελευταίας δεκαετίας με αφετηρία τα αεροδρόμια της Βρετανίας

Οι αξιωματούχοι αεροπορικών συγκοινωνιών της Βρετανίας διερευνούν εάν το μπλακ άουτ που προκλήθηκε στις πτήσεις και στα αεροδρόμια μπορεί να προκλήθηκε από ένα λανθασμένα καταχωρημένο σχέδιο μίας γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, η οποία δεν κατονομάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (28.08.2023), οι Εθνικές Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας (NATS) ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν «τεχνικά προβλήματα» που ανάγκασαν τους ελεγκτές να αλλάξουν από ένα αυτόματο σύστημα προσγείωσης και αποστολής πτήσεων σε χειροκίνητο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν ή να καθηλωθούν περίπου 1.000 πτήσεις. «Τα σχέδια πτήσεων εισάγονται χειροκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με τον ίδιο όγκο, επομένως έχουμε εφαρμόσει περιορισμούς ροής κυκλοφορίας», δήλωσε η NATS.

Οι αξιωματούχοι δε γνωρίζουν τι απενεργοποίησε το σύστημα, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.

Πηγές ανέφεραν στους Times ότι το χάος μπορεί να προκλήθηκε από ένα λανθασμένα καταχωρημένο σχέδιο από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται.

Ούτε η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε το σενάριο αυτό. Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ είπε: «Θα γίνει έρευνα από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) και μια έκθεση που θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι (ο υπουργός Μεταφορών) Μαρκ Χάρπερ επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι θα πάρει λίγες μέρες. Έχω δει, προφανώς, διάφορες εικασίες, αλλά δεν πρόκειται να προκαταλάβω τη δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για «τεχνικό ζήτημα, όχι περιστατικό κυβερνοασφάλειας». Ερωτηθείς εάν αξιωματούχοι θα μιλούσαν με ομολόγους τους σε όλη τη Μάγχη, ο εκπρόσωπος είπε «θα περίμενα να μιλούν τακτικά με άλλες χώρες, αλλά δεν γνωρίζω συγκεκριμένες συνομιλίες με Γάλλους ομολόγους».

Η NATS είχε ανακοινώσει το απόγευμα της Δευτέρας (28.08.2023) ότι είχε «εντοπίσει και διορθώσει» το τεχνικό ζήτημα που επηρεάζει τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να υποστηρίξει τις επηρεαζόμενες πτήσεις.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ σημείωσε ότι «παρά την επίλυση του ζητήματος, οι πτήσεις εξακολουθούν να επηρεάζονται, δυστυχώς». Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τους επιβάτες ότι η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου.

Παρακολουθήστε βίντεο των Times:

Παρακολουθήστε ρεπορτάζ του ERTNEWS:

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις