Κόσμος

Βρετανία – Λιζ Τρας: Καλεί τον κόσμο να «μην ακούει» τις απειλές της Ρωσίας και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι η χώρα της και οι σύμμαχοί της δεν θα πρέπει να ακούν τις «προσπάθειες εκφοβισμού» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου κήρυξε μερική επιστράτευση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Δεν θα πρέπει να ακούμε τους εκφοβισμούς και τις κενές απειλές του. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τις κυρώσεις στη Ρωσία και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία», είπε σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN που μεταδόθηκε σήμερα.

Η Τρας, η οποία συναντήθηκε με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα της πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, κάλεσε τις δημοκρατικές χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες να αντιταχθούν σθεναρά στα «αυταρχικά καθεστώτα».

Σχολιάζοντας τη μερική επιστράτευση που κήρυξε την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος κλιμακώνει την εισβολή επειδή δεν κερδίζει τον πόλεμο και ότι έχει κάνει «στρατηγικό λάθος». «Νομίζω ότι δεν ανέμενε τις ισχυρές αντιδράσεις από τον ελεύθερο κόσμο», υποστήριξε.

Αναφερόμενη στις διαφωνίες του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τρας είπε ότι θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Σημείωσε ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη σε αυτήν την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, την οποία θέλει να ενισχύσει στο μέλλον.

Όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα υπερασπιστεί με στρατιωτικά μέσα την Ταϊβάν, σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, η Τρας απάντησε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ταϊβάν είναι σε θέση να αμυνθεί».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1