Κυριακή, 21 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Βρετανία: Οργή Ρίσι Σούνακ για την μπογιά στο Στόουνχεντζ – «Ήταν κορν φλάουρ, θα ξεπλυθεί», λένε οι ακτιβιστές

Βρετανία: Οργή Ρίσι Σούνακ για την  μπογιά στο Στόουνχεντζ – «Ήταν κορν φλάουρ, θα ξεπλυθεί», λένε οι ακτιβιστές
Φωτογραφίες: Reuters

Μία ημέρα πριν αρχίσουν οι εορτασμοί για το θερινό ηλιοστάσιο, ακτιβιστές ψέκασαν με πορτοκαλί μπογιά, το εμβληματικό αρχαίο μνημείο Στόουνχεντζ στην Βρετανία.

Κάθε χρόνο, από τον χώρο του Στόουνχεντζ, χιλιάδες επισκέπτες απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα αποχαιρετώντας τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους αλλά τώρα έγινε στόχος ακτιβιστών.

Ο βανδαλισμός του μεγαλιθικού μνημείου, έγινε από δυο ακτιβιστές της Just Stop Oil οι οποίοι ψέκασαν το πρωί της Τετάρτης (19.06.2024) με μπογιά σε σκόνη τον ιστορικό χώρο κοντά στο Σάλσμπερι, στο Γουίλτσαϊρ.

Η αστυνομία συνέλαβε τα δυο άτομα, μια 21χρονη φοιτήτρια και έναν 73χρονο, ενώ η περιβαλλοντική ακτιβιστική οργάνωση, δήλωσε απλά ότι η πορτοκαλί μπογιά σε σκόνη ήταν καλαμποκάλευρο και ότι «θα ξεπλυθεί με τη βροχή».

Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak καταδίκασε την επίθεση ως «επαίσχυντη πράξη βανδαλισμού σε ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά μνημεία του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου».

Σε ανακοίνωσή της η Just Stop Oil, εξήγησε ότι το κίνητρο πίσω από το περιστατικό ήταν να απαιτήσει από την επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει την εξόρυξη και την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2030.

Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε: «Η συνέχιση της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατομμυρίων. Πρέπει να ενωθούμε για να υπερασπιστούμε την ανθρωπότητα διαφορετικά διακινδυνεύουμε τα πάντα».

Ο Μάικ Πιτς, αρχαιολόγος και συγγραφέας του How to Build Stonehenge, είπε ότι το περιστατικό ήταν «δυνητικά αρκετά ανησυχητικό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις