Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Βρετανία: Προβάδισμα Τζόνσον στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το μακελειό στην London Bridge

Βρετανία - Τζόνσον

Σήμερα οι επικεφαλής των αντίπαλων κομμάτων στη Βρετανία παραμέρισαν τις αντιπαραθέσεις ενόψει των εκλογών και μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων τίμησαν την μνήμη των δυο νεαρών που έχασαν την ζωή τους.

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διατηρεί στη Βρετανία προβάδισμα επτά μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ICM για το πρακτορείο Ρόιτερ, την πρώτη που διενεργήθηκε μετά την επίθεση της Παρασκευής στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, η υποστήριξη για τους Συντηρητικούς βρίσκεται στο 42%, σημειώνοντας αύξηση μιας μονάδας από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ICM πριν από μία εβδομάδα.

Το Εργατικό Κόμμα καταγράφει επίσης αύξηση μιας μονάδας και βρίσκεται στο 35%.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που υποστηρίζουν να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν στο 13%, ενώ το Κόμμα του Brexit καταγράφει πτώση μιας μονάδας, στο 3%.

Η ICN πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση με δείγμα 2.029 ενηλίκων ηλεκτρονικά από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Πάντως σήμερα οι επικεφαλής των αντίπαλων κομμάτων στη Βρετανία παραμέρισαν για λίγο τις αντιπαραθέσεις ενόψει των εκλογών και μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων τίμησαν την μνήμη των δυο νεαρών παιδιών που έχασαν την ζωή τους από τα χέρια του ανθρώπου που είχαν προσπαθήσει να βοηθήσουν να επανενταχθεί στην κοινωνία.

Ο Τζακ Μέριτ, εργαζόταν για την προσέγγιση του ακαδημαϊκού κόσμου με εκείνον των φυλακών. Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον Ουσμάν Καν, έναν πρώην κρατούμενο που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία. «Ο Τζακ ζούσε σύμφωνα με τα πιστεύω του (…) Ήταν ένας εξαιρετικός νέος άνδρας» με «αγνό πνεύμα», έγραψε σε ένα τουίτ ο πατέρας του, Ντέιβιντ Μέριτ. «Έκανε μια εξαιρετική δουλειά» και αποτελούσε «πηγή έμπνευσης».

Χθες διοργανώθηκε αγρυπνία στο Κέιμπριτζ στη μνήμη του, ενώ στο Twitter αυξάνονται συνεχώς τα μηνύματα που τον περιγράφουν ως έναν στρατευμένο, έξυπνο και γενναιόδωρο άνθρωπο.
«Αναπαύσου εν ειρήνη, αδελφέ», γράφει ο ράπερ Ντέιβ, το άλμπουμ του οποίου “Psychodrama”, που έλαβε το περίβλεπτο βραβείο Mercury στη Βρετανία, άντλησε την έμπνευσή του από την επανένταξη του αδελφού του που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο. «Ο Τζακ Μέριτ ήταν ο καλύτερος. Αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια στους άλλους, ήταν πραγματικά τιμή που γνώρισα κάποιον όπως εσύ».

Νεκρή από τα χέρια του Καν έπεσε και η 23χρονη φοιτήτρια Σάσκια Τζόουνς. Ο πόνος της οικογένειάς της ανείπωτος για τον άδικο χαμό της. Η Σάσκια όπως και ο Τζακ εργαζόταν για την υπεράσπιση των θυμάτων κακοδικίας.

Ο Ουσμάν Καν, 28 ετών, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους το 2018 στη Βρετανία, έξι χρόνια μετά την καταδίκη του για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού καταδιώχθηκε από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις