Κόσμος

Βρετανία: Συνελήφθη 22χρονη χάκερ που πουλούσε ακυκλοφόρητα κομμάτια των Coldplay κι άλλων καλλιτεχνών στο dark web

Οι πρώτες υποψίες και πώς την ανακάλυψαν
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Skylar Dalziel, μια 22χρονη χάκερ από την Βρετανία, καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλάκισης με αναστολή δύο ετών, καθώς έκλεβε ακυκλοφόρητα τραγούδια καλλιτεχνών όπως οι Coldplay, ο Shawn Mendes και η Bebe Rexha και τα πουλούσε στο dark web.

Η 22χρονη χάκερ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, απέσπασε περίπου 42.000 λίρες, πουλώντας τα ακυκλοφόρητα κομμάτια των Coldplay αλλά και άλλων καλλιτεχνών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την αστυνομία του Λονδίνου.

Η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση είπε ότι «χρησιμοποίησε τη μουσική τους για να βγάλει χρήματα για τον εαυτό της πουλώντας τη στο dark web».

H 22χρονη παραδέχτηκε την ενοχή της σε 11 κατηγορίες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο Ειρηνοδικείο του Luton.

Η Dalziel κατάφερε να εξασφαλίσει τα ακυκλοφόρητα κομμάτια αποκτώντας παράνομα πρόσβαση σε λογαριασμούς cloud που συνδέονται με τους καλλιτέχνες.

Οι πρώτες υποψίες και η σύλληψη 

Οι πρώτες υποψίες για τις παράνομες ενέργειες της Dalziel προέκυψαν το 2021, όταν η Sony Music Entertainment εντόπισε παραβίαση στον λογαριασμό cloud της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Upsahl. Η εταιρεία ανέφερε το περιστατικό στη Διεθνή Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), η οποία ξεκίνησε έρευνα.

Σαράντα ακυκλοφόρητα κομμάτια πωλούνταν διαδικτυακά, είπε η αστυνομία.

Η IFPI κατάφερε να εντοπίσει λογαριασμό που πουλούσε ακυκλοφόρητα τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών. Η έρευνα σύντομα οδήγησε στη σύνδεση αυτού του λογαριασμού με τη Skylar Dalziel.

Οι αξιωματικοί δήλωσαν ότι συνέλαβαν την Dalziel στις 9 Ιανουαρίου 2023 και κατέσχεσαν τρεις σκληρούς δίσκους που περιείχαν 291.941 μουσικά κομμάτια.

Εντόπισαν επίσης αρχείο που έδειχνε ότι είχε πουλήσει κομμάτια σε πελάτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της στο PayPal και στην τράπεζα αποκάλυψαν ότι είχε λάβει 42.049 λίρες από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2023.

Κάποια από αυτά τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ και η αστυνομία του Λονδίνου είπε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές για τον εντοπισμό των ατόμων που συνδέονται με τους λογαριασμούς.

Η Skylar Dalziel παραδέχτηκε την ενοχή της για 11 κατηγορίες διάθεσης προϊόντων προς πώληση χωρίς άδεια, μία κατηγορία για μεταφορά εγκληματικής περιουσίας και τρεις κατηγορίες κατοχής και χρήσης εγκληματικής περιουσίας.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης με αναστολή, της επιβλήθηκε να εκτελέσει 180 ώρες κοινωφελούς εργασίας. 

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε πως η επιβληθείσα ποινή «στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «στοπ» του Ερντογάν στο μυστικό σχέδιο ΗΠΑ και Ισραήλ για το Ιράν: Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους για να μπουν στην Τεχεράνη
Το σχέδιο που εξεταζόταν, προέβλεπε, σύμφωνα με την Telegraph, τη συμμετοχή μαχητών και από τις έξι παρατάξεις των Ιρανών Κούρδων, οι οποίοι, αφού περνούσαν στο Ιράν, θα προμήθευαν με όπλα Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τον κίνδυνο για τους άνω των 60 ετών
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι προηγούμενες μελέτες υποτίμησαν πολύ τους κινδύνους που διατρέχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς βασίστηκαν σε δεδομένα που σήμερα είναι εν μέρει ξεπερασμένα
Ζέστη
Βίντεο σοκ από ένοπλη επίθεση σε λύκειο στις Φιλιππίνες – Σκοτώθηκε μαθητής, αυτοκτόνησε ο δράστης
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως μαθητής πήγε στο σχολείο έχοντας μαζί του «πιστόλι και τουφέκι» κι άνοιξε πυρ μέσα σε αίθουσες, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, προτού στρέψει όπλο στον εαυτό του
Η στιγμή της επίθεσης