Κόσμος

Βρυξέλλες: Έδωσαν το ΟΚ στον Βίκτορ Όρμπαν να φτιάξει πυρηνικό σταθμό

Μία μέρα μετά την έξοδο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, άκουσε από τις Βρυξέλλες ευχάριστες ειδήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Όρμπαν, ο Πέτερ Σιγιάρτο, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι “Ρωσία – 24”, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “Paksh – 2” στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι όλες οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Επεσήμανε ότι “αυτή την στιγμή όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως”.

Τα διάφορα έργα υποδομής έχουν ξεκινήσει και πρόσθεσε ότι την παρούσα στιγμή περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ουγγαρία διασφαλίζεται από τον πυρηνικό σταθμό, ενώ το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία κι ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός.

Στα τέλη του 2014 η Ρωσία και η Ουγγαρία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό “Paksh”, δύο πρόσθετων ενεργειακών εγκαταστάσεων εξοπλισμένων με προηγμένης τεχνολογίας ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου BBER – 1200 οι οποίοι ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Βάσει της συμφωνίας η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει το έργο “Paksh – 2” με δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογισθεί στα 12,5 δισεκατομμύρια €.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σάλος για την απαγόρευση πρόσβασης του Καθολικού Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο – «Για λόγους ασφαλείας» λέει ο Νετανιάχου
Έντονες αντιδράσεις από Μελόνι και Μακρόν - Για «έλλειψη σεβασμού» κάνει λόγο Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων - Το σχέδιο του Ισραήλ για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός
Πανάγιος Τάφος
Στενά του Ορμούζ: Οι προτάσεις Τουρκίας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για το άνοιγμά τους – Κοινοπραξίες και τέλη τύπου Διώρυγας του Σουέζ
Oι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις προς την Ουάσινγκτον για την αποκατάσταση της θαλάσσιας κυκλοφορίας
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ 6