Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Χαμός πριν τις εκλογές! Το FBI θα ψάξει τα email της Χίλαρι Κλίντον

Χαμός πριν τις εκλογές! Το FBI θα ψάξει τα email της Χίλαρι Κλίντον

Τα στελέχη του FBI έχουν εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας προκειμένου να εξετάσουν τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των δημοκρατικών κι ενώ απομένουν οκτώ ημέρες, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα σχετίζονται με τη χρήση ιδιωτικού ηλεκτρονικού διαμετακομιστή την περίοδο που η Κλίντον ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το ζήτημα που προέκυψε με τα ηλεκτρονικά μηνύματα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, με τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να δέχεται επικρίσεις από ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το ένταλμα αυτό θα επιτρέψει στο FBI να εξετάσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να διαπιστώσει εάν σχετίζονται με την έρευνα που είχε προηγούμενα διεξάγει σχετικά με τη χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή από την Κλίντον κατά την περίοδο 2009 έως το 2013.

Η διοίκηση του FBI δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να αποκαλύψει άμεσα λεπτομέρειες για τα αναφερόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα, με την προεκλογική εκστρατεία της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών να φοβάται ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θα επισκιάσει τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Η σχετική αποκάλυψη για τα (νέα) ηλεκτρονικά μηνύματα έγινε σε επιστολή του Κόμεϊ που έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο Κογκρέσο, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε χθες προς τον Κόμεϊ τον κατηγορεί για παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας (Hatch Act), η οποία απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακής κυβερνητικής θέσης προκειμένου να επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία.

Πυρά κατά FBI από το στραγηγείο της Χίλαρι

Ο πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα αμφισβήτησε την απόφαση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να δημοσιοποιήσει με επιστολή του προς το Κογκρέσο την ύπαρξη νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αποδίδονται στην Κλίντον, πριν ακόμη λάβει γνώση για το περιεχόμενό τους.

Η επιστολή του Κόμεϊ “ήταν γεμάτη από υπονοούμενα και στερούνταν αποδείξεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποντέστα στην εκπομπή του CNN, “State of the Union,” ενώ κατηγόρησε τον διευθυντή του FBI για παραβίαση της υφιστάμενης προεκλογικής πρακτικής σχετικά με τη δημοσιοποίηση παραμέτρων μίας έρευνας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. “Καλούμε τον κ. Κόμεϊ να μας εξηγήσει ποιο είναι το θέμα. Θα έπρεπε πρώτα να κάνει το βήμα και να διαβάσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα, πριν προχωρήσει στην αποστολή της επιστολής, στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας και τόσο κοντά στη διεξαγωγή των εκλογών,” τόνισε ο Ποντέστα.

Όπως έγινε γνωστό, η επιστολή του Κόμεϊ προς τη Γερουσία στάλθηκε παρά τις αντιρρήσεις αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν την έκδοση του απαραίτητου εντάλματος για την έρευνα, επισημαίνει πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επιτάχυνση διεξαγωγής της έρευνας από το FBI, αλλά και την ολοκλήρωσή της, το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε