Κόσμος

Χαμός στην Αργεντινή! Τέλος ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Νικολάς Δουχόβνε, υπέβαλε την παραίτησή του και οι πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή έχουν το... δικό τους ενδιαφέρον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε χθες Σάββατο, μετέδωσαν ΜΜΕ της χώρας, έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές, κατά τη διάρκεια των οποίων το πέσο έχασε πάνω από το 20% της αξίας του και το αργεντίνικο χρηματιστήριο έχασε πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησής του.

Τον Δουχόβνε θα αντικαταστήσει ο Ερνάν Λακούνσα, υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύοντας παράλληλα την επιστολή παραίτησης του υπουργού.

Εξελίξεις στην Αργεντινή!

Στο κείμενο, που μεταφορτώθηκε μεταξύ άλλων στον ιστότοπο της εφημερίδας La Nación,ο Δουχόβνε τονίζει πως είναι «πεισμένος πως λόγω των περιστάσεων, η διαχείριση [της κατάστασης από την κυβέρνηση] καθιστά αναγκαία μια σημαντική ανανέωση στον οικονομικό τομέα». Σημείωσε ότι τα έδωσε «όλα» κατά τη διάρκεια της θητείας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «κάναμε και λάθη, είμαστε οι πρώτοι που το αναγνωρίζουμε», χωρίς να κάνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Δουχόβνε αποχώρησε από το αξίωμα καθώς η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα της Λατινικής Αμερικής οξύνθηκε έπειτα από τη βαριά ήττα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Μάκρι διεκδικεί νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν την 27η Οκτωβρίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά την περασμένη Κυριακή από τον Αλμπέρτο Φερνάντες, μετριοπαθή περονιστή που έχει μετατραπεί στο φαβορί των εκλογών.

Το πέσο και το χρηματιστήριο άρχισαν να βυθίζονται από τη Δευτέρα και την Παρασκευή οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings και Standard and Poor’s υποβάθμισαν το αξιόχρεο του δημοσίου της Αργεντινής.

Στη χώρα, που έχει μπει σε ύφεση από τον περασμένο χρόνο, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ αυξημένος τους 12 τελευταίους μήνες, στο 40%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει φθάσει το 10,1%.

Υπό πίεση, ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μάκρι ανήγγειλε την Τετάρτη σειρά μέτρων για να δοθεί «ώθηση» στην αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης και των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων, σε μια προσπάθεια να κλείσει την ψαλίδα με τον Φερνάντες ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπροστά στο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού
Μετά την κρίση του ευρώ, το Brexit και την πανδημία, η ΕΕ κλονίζεται εκ νέου από μια σειρά κρίσεων, την ώρα που οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις ενισχύονται σε πολλά κράτη-μέλη
Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γαλλία
Καυστικός ο Τζον Στιούαρτ κατά του Τραμπ μετά την απομάκρυνση του Τζίμι Κίμελ: «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
2