Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χαστούκι στον Τραμπ! Παραμένει το μπλόκο στο διάταγμα – ντροπή

Χαστούκι στον Τραμπ! Παραμένει το μπλόκο στο διάταγμα – ντροπή

– Ράπισμα στον Ντόναλντ Τραμπ από τους δικαστές που τραμπουκίζει εδώ και μέρες
– Στον πάγο παραμένει το διάταγμα κατά της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ
– Θα τα πούμε στο δικαστήριο, η ασφάλεια του Έθνους μας είναι σε κίνδυνο, η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου

Μια απόφαση που ίσως λίγοι να περίμεναν αλλά πολλοί περισσότεροι εύχονταν. Το διάταγμα ντροπή του Ντόναλντ Τραμπ, το διάταγμα που απαγορεύει σε πολίτες από επτά – κυρίως μουσουλμανικές- χώρες να μπαίνουν στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, παραμένει σε πάγο. Μια απαγόρευση στην απαγόρευση. Και επειδή δυο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση, αυτή δεν είναι άλλη από το “ναι” που θα φώναξαν οι χιλιάδες Αμερικανοί που παραμένουν αντίθετοι στην ξενοφοβία όταν έμαθαν την απόφαση του δικαστηρίου. 

Μια απόφαση που είναι σαφές πως έκανε έξαλλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Του πήρε μόνο μερικά λεπτά για να αντιδράσει μέσω twitter: «Θα σας δώ στο δικαστήριο, η ασφάλεια του Έθνους μας είναι σε κίνδυνο» έγραψε και μάλιστα σε κεφαλαία για να εκδηλώσει την οργή του ο Αμερικανός πρόεδρος!

Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει το μπλοκάρισμα του διατάγματος που υπέγραψε στις 27 Ιανουαρίου ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αψηφώντας όλες τις πιέσεις ακόμη και τις απειλές από τον ίδιο τον Τραμπ τις προηγούμενες μέρες. Μετά την απόφαση αυτή, τα σύνορα των ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτά και μετανάστες ή πρόσφυγες που είχαν αποκλειστεί (ακόμη κι εκείνοι που είχαν πράσινη κάρτα) μπορούν να μπουν στις ΗΠΑ!

Το τριμελές συμβούλιο των δικαστών αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να παρουσιάσει οποιαδήποτε απόδειξη, ώστε να υποστηρίξει τις ανησυχίες της, σχετικά με την απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι απαγορεύσεις από το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ.

Το Εφετείο δεν αναίρεσε την απόφαση του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ από το Σιάτλ, του ανθρώπου που ο Τραμπ αποκάλεσε “ας τον πούμε δικαστή” και ο οποίος ήταν ο πρώτος που έβαλε “φρένο” στο ξενοφοβικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου.

Πλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιπροσωπεύοντας την κυβέρνηση Τραμπ, μπορεί να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Μόνο που αυτό μένει χωρίς έναν δικαστή (σ.σ. τον περασμένο Φεβρουάριο πέθανε ο Αντονίν Σκαλία, με τη θέση να παραμένει κενή) και σε περίπτωση που η υπόθεση του διατάγματος κριθεί πριν αποφασιστεί ή όχι ο διορισμός του υποψηφίου που προτείνει ο Τραμπ και οι ψήφοι είναι 4-4, τότε θα επικρατήσει αυτό που έχει αποφασίσει το ομοσπονδιακό Εφετείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα κερδίσει τελικά την υπόθεση, ενώ απέρριψε την απόφαση του δικαστηρίου προσφυγών, χαρακτηρίζοντας την ως “πολιτική απόφαση”. “Θα τους δω στο δικαστήριο και ανυπομονώ γι’ αυτό. Θα κερδίσουμε την υπόθεση, κατά τη γνώμη μου πολύ εύκολα”, είπε σε δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έμαθε για την απόφαση από τον… Τύπο!

Με πληροφορίες από washingtonpost.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε