Κόσμος

Χειριστείτε το laptop σας με το… βλέμμα!

Εντοπίζει την κατεύθυνση του βλέμματος του χρήστη με τη βοήθεια δύο υπέρυθρων ακτίνων. Θα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν φοράμε... γυαλιά!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Τον πρώτο φορητό υπολογιστή με δυνατότητα ανίχνευσης του βλέμματος του χρήστη ανακοίνωσαν οι εταιρείες Lenovo και Tobii Technologies Inc.
 
Συγκεκριμένα, το προηγμένο λάπτοπ εντοπίζει την κατεύθυνση του βλέμματος του χρήστη με τη βοήθεια δύο υπέρυθρων ακτίνων. Στη συνέχεια δύο κρυφές κάμερες ανιχνεύουν τις κινήσεις των βολβών του ματιού και την αντανάκλαση στον κάθε αμφιβληστροειδή ξεχωριστά, με αποτέλεσμα το έξυπνο μηχάνημα να υπολογίζει σε ποιο σημείο της οθόνης κοιτάζει αυτός κάθε φορά.
 
Για την ώρα το σύστημα πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με την όραση του κάθε χρήστη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει είτε εκείνος φοράει γυαλιά, είτε όχι.
 
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης, οι ειδικοί προχώρησαν σε οπτική κατακύληση (scroll) ενός κειμένου όταν ο αναγνώστης έφθανε προς το τέλος της οθόνης. Όταν μάλιστα έφτασε στο τέλος του κειμένου το σύστημα αναγνώρισε επιτυχώς τη λήξη της ανάγνωσης.
 
Κατά τη σουηδική Tobii – κατασκευάστρια συστημάτων ανίχνευσης βλέμματος για ερευνητές και άτομα με ειδικές ανάγκες – ο χρήστης θα είναι μελλοντικά σε θέση να κινεί τον κέρσορα με τα μάτια, γεγονός που θα μπορούσε να απογειώσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε νέα διάσταση. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να καταστρέφει αστεροειδείς, ή να εξολοθρεύει τους εχθρούς του με ένα και μόνο του βλέμμα.
 
«Το νέο σύστημα στοχεύει περισσότερο στην συμπληρωματική χρήση για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποδοτικότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρά στην αντικατάσταση του ποντικιού και του πληκτρολογίου ή των οθονών αφής» αναφέρει η γενική διευθύντρια της σουηδικής εταιρείας, Μπάρμπαρα Μπάρκλει.
 
Το καινοτόμο λάπτοπ των δύο εταιρειών παρουσιάζεται στην τεχνολογική έκθεση CeBIT, η οποία άνοιξε χθες τις πύλες της στο Ανόβερο, στη Γερμανία, και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου.
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν
Καταιγίδες και 29.074 κεραυνοί σάρωσαν τη Βρετανία - Προβλήματα σε τρένα την ώρα που πλησιάζει ιστορικός καύσωνας
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά σήμερα, πριν φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας ενδέχεται να πλησιάσουν τους 40 °C
λονδίνο κεραυνοί