Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα! Διαταγή Νετανιάχου για νέες επιχειρήσεις

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα! Διαταγή Νετανιάχου για νέες επιχειρήσεις

Εκεχειρία ήταν και πάει! Η 72ωρη κατάπαυση του πυρός στη λωρίδα της Γάζας έληξε αλλά ως εκεί! Με εντολή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ επαναλαμβάνει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, που νωρίτερα εκτόξευσε ρουκέτες!

Λίγο πριν λήξει και επίσημα η εκεχειρία στις 08:00 το πρωί της Παρασκευής και ενώ η Χαμάς είχε δηλώνει πως αρνείται να επεκτείνει την κατάπαυση του πυρός, οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ, όπου μία ρουκέτα αναχαιτίσθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα. Συνολικά σε ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες.

Χιλιάδες Παλαιστίνοι κατάλαβαν τι επρόκειτο να συμβεί και αμέσως άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους φοβούμενοι αυτό που επρόκειτο να επακολουθήσει: νέες ισραηλινές επιδρομές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να απαντήσει με σφοδρότητα στην εκτόξευση ρουκετών. Λίγο αργότερα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας σύμφωνα με μαρτυρία, έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ απαντούν στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας πλήττοντας “θέσεις των τρομοκρατών”.

Γιατί δεν συνεχίζεται η εκεχειρία

Η Χαμάς ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται να παρατείνει την εκεχειρία, κατηγορώντας φυσικά το Ισραήλ.

Στο Κάιρο, όπου υπό την αιγυπτιακή κυβέρνηση και χωρίς την άμεση συζήτηση των δυο πλευρών γίνονται οι διαπραγματεύσεις, η Χαμάς αρνήθηκε να επεκταθεί η κατάπαυση του πυρός, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν έχει προτείνει τίποτα.

Το Ισραήλ είχε προτείνει το βράδυ της Τετάρτης την παράταση επ΄ αόριστον της ισχύος της εκεχειρίας, υπό τον όρο ότι δεν θα τελεί υπό προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι η πρώτη απαίτηση της παλαιστινιακής πλευράς είναι η κατασκευή λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας και συνοδεύεται από την απαίτηση για “πραγματικό τερματισμό της πολιορκίας”. Το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε το στέλεχος της Χαμάς στο Κάιρο.

“Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η μάχη έχει τελειώσει”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. “Όλα εξαρτώνται από το αν θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Θεωρώ ότι οφείλουμε να βρούμε μία ειρηνική λύση, εάν μπορούμε”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι “το Ισραήλ δεν έχει τίποτε εναντίον του λαού της Γάζας” και ότι “θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την τρομακτική τυραννία” της Χαμάς.

Από τις 8 Ιουλίου και την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης με στόχο την καταστροφή των τούνελ και τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών, 1.890 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, το 73% των θυμάτων είναι άμαχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμάς: Δεν παρατείνεται η εκεχειρία!

Τα συγκλονιστικά λόγια ενός κοριτσιού στη Γάζα που οι βόμβες σκότωσαν την οικογένειά της

Τα όπλα σιγούν στη Γάζα σήμερα – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισραηλινοί πολίτες: Κανείς δεν έχει νικήσει, ούτε εμείς ούτε η Χαμάς

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Γάζα – Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε