Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Χρυσές Σφαίρες: Τις στοίχειωσε ο Γουάινστιν – Οι νικητές [pics, vids]

Χρυσές Σφαίρες

Σταρ με μαύρα, είτε ήταν γυναίκες είτε άνδρες. Αυτές οι Χρυσές Σφαίρες ήταν διαφορετικές απ’ όσες προηγήθηκαν. Και απ’ όσες θα ακολουθήσουν. Ήταν η τελετή που τη στοίχειωσε το φαινόμενο “Γουάινστιν”.

Οι περισσότεροι από τους σταρ που βρέθηκαν στις Χρυσές Σφαίρες (απονεμήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 08.01.2018, ώρα Ελλάδας) επέλεξαν αντί για τις φανταχτερές τουαλέτες, τα ρούχα σε μαύρο χρώμα.

Το έκαναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος γυναικών, αλλά κυρίως σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα.

Ανταποκρίθηκαν έτσι στην έκκληση της οργάνωσης Time’s Up, την οποία ίδρυσαν μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, από τη Νάταλι Πόρτμαν μέχρι τη Τζέσικα Τσαστέιν, για να χρηματοδοτηθεί η υπεράσπιση των θυμάτων σεξουαλικής βίας στους χώρους εργασίας.

Σάλμα Χάγιεκ
Μπάρμπαρα Στρέιζαντ

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, εκτός από τη βράβευση της Όπρα Γουίνφρεϊ με το βραβείο Cecil B. Demille, η εμφάνιση του Κερκ Ντάγκλας. Τι κι αν έχει “πατήσει” τα 100; Τι κι αν είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι; Πήρε την απαστράπτουσα νύφη του Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και βγήκε στη σκηνή. Μόνο αποθέωση.

Κερκ Ντάγκλας – Κάθριν Ζέτα Τζόουνς

Η “φωνή” του Χόλιγουντ κατά της σεξουαλικής βίας

Το “φαινόμενο” Γουάινστιν ήταν… παντού στην τελετή. Από τα “αστεία” του παρουσιαστή Σεθ Μάιερς μέχρι τους ευχαριστήριους λόγους των νικητών. Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο άνθρωπος που κρατούσε όλο το Χόλιγουντ στα χέρια του, μπορεί να μην ήταν στην τελετή, αλλά δεν έλειψε ούτε λεπτό.

«Καλησπέρα κυρίες μου, και σε όσους άνδρες απομένουν», ήταν η πρώτη… προειδοποιητική βολή του παρουσιαστή της τελετής, του κωμικού Σεθ Μάιερς. Είχε αρκετές ακόμη χιουμοριστικές, αλλά κυρίως καυστικές ατάκες για το Χόλιγουντ στη μετά Γουάινστιν εποχή.

«Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι», σημείωσε και πρόσθεσε: «για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».

Τα βραβεία

Η Νικόλ Κίντμαν πήρε το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό της καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική μίνι σειρά. Στο Big Little Lies, η Κίντμαν υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της. Απέτισε φόρο τιμής στις συμπρωταγωνίστριές της, όπως η Ρις Γουίδερσπουν, πριν εκθειάσει «τη δύναμη των γυναικών» παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της.

Νικόλ Κίντμαν

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ, ο οποίος υποδύεται τον βίαιο σύζυγο, επίσης βραβεύθηκε (δεύτερος ανδρικός ρόλος), όπως και η Λόρα Ντερν (δεύτερος γυναικείος) για την ίδια σειρά.

Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ
Λόρα Ντερν

Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς πήρε το δράμα The Handmaid’s Tale. Είναι η σειρά που παρουσιάζει τις ΗΠΑ να στενάζουν στα χέρια μιας φονταμενταλιστικής δικτατορίας η οποία μετατρέπει τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν σε σκλάβες.

Μπρους Μίλερ και το cast της σειράς The Handmaid’s Tale

Ο δημιουργός της σειράς Μπρους Μίλερ απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το σενάριό της να «μη γίνει πραγματικότητα» και κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.

Δεν ήταν έκπληξη το ότι η πρωταγωνίστρια, η Ελίζαμπεθ Μος, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά, το αφιέρωσε στη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η σειρά, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, και «στις γυναίκες (…) που βρίσκουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον της μισαλλοδοξίας και της αδικίας».

Ελίζαμπεθ Μος – Μπρους Μίλερ

Η ταινία In the Fade του τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν—γαλλική συμπαραγωγή—κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας σε ξένη γλώσσα.

Φατίχ Ακίκ – Νταϊάν Κρούγκερ

Χρυσή σφαίρα για την καλύτερη σκηνοθεσία πήρε ο Γκιγιέρμο δελ Τόρο για το “The Shape of Water“. Καλύτερη ταινία, μιούζικαλ ή κωμωδία ήταν το Lady Bird.

Η σκηνοθέτης Γκρέτα Γκέργουινγκ παραλαμβάνει το βραβείο για την ταινία Lady Bird

Για το Lady Bird τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία η Saoirse Ronan.

Saoirse Ronan

Το βραβείο πρώτου ρόλου σε δραματική ταινία πήγε στον Γκάρι Όλντμαν (Darkest Hour), το βραβείο δεύτερου ρόλου σε δραματική ταινία πήρε ο Σαμ Ρόκγουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).

Γκάρι Όλντμαν
Σαμ Ρόκγουελ

Βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήρε η Άλισον Τζένι (I, Tonya), βραβείο καλύτερου ρόλου σε κωμωδία ο Τζέιμς Φράνκο (The Disaster Artist) και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου ο Μάρτιν Μακντόνα (Three Billboards…).

Άλισον Τζένι
Τζέιμς Φράνκο

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε μίνι σειρά για το Fargo.

Ο Στέρλινγκ Μπράουν με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε δραματική σειρά για το This is Us.

Η Ρέιτσελ Μπρόσναν πήρε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τη σειρά The Marvelous Mrs. Maisel.

Ο Αζίζ Αζάρι με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τη σειρά Master of None.

Τη δεύτερή του Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ κέρδισε ο Αλεξάντρ Ντεπλά (The Shape of Water).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις