Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Υποβρύχιο San Juan: Η έκρηξη το κατέστρεψε σε 40 μιλισεκόντ! Ακαριαίος θάνατος για 44 ναυτικούς

υποβρύχιο San Juan

Το 44μελές πλήρωμα του υποβρυχίου San Juan είχε ακαριαίο θάνατο από την έκρηξη που σημειώθηκε σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του αμερικανικού Ναυτικού Bruce Rule.

Το υποβρύχιο San Juan με 44μελές πλήρωμα εξαφανίστηκε στις 15 Νοεμβρίου. Η δύναμη της έκρηξης που σημειώθηκε και το κατέστρεψε σε 40 μιλισεκόντ εκτιμάται ότι ισοδυναμούσε με 5,6 τόνους TNT.

Το Ναυτικό αποφάσισε να σταματήσει τις έρευνες διάσωσης την περασμένη εβδομάδα. Επισήμανε ότι όλες οι ελπίδες για το πλήρωμα έχουν χαθεί. Θα συνεχιστούν οι έρευνες για το ναυάγιο. Το πλήρωμα στο υποβρύχιο της Αργεντινής San Juan πέθανε ακαριαία μετά την τεράστια έκρηξη.

Ο εμπειρογνώμονας Bruce Rule κατέληξε στο συμπέρασμα πως σκοτώθηκαν μετά την έκρηξη που κατέστρεψε ολοσχερώς το υποβρύχιο σε 40 μιλισεκόντ. Η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 5,6 τόνους ΤΝΤ στα 1.275 πόδια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

“Παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα μπορεί να γνώριζε ότι επίκειται καταστροφή, δεν κατάλαβαν ότι συνέβη. Δεν πνίγηκαν ούτε βίωσαν πόνο. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος. Το υποβρύχιο καταστράφηκε σε 40 μιλισεκόντ ή στο 1/25 του ενός δευτερολέπτου”, υπογραμμίζει στην έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα La Nacion.

Η τελευταία επικοινωνία με το San Juan

Στην έκθεσή του ο εμπειρογνώμονας Bruce Rule κατέληξε στο συμπέρασμα πως το υποβρύχιο βυθίστηκε κάθετα με ταχύτητα 10-13 κόμβων. Το υποβρύχιο San Juan εξαφανίστηκε στις 15 Νοεμβρίου στον νότιο Ατλαντικό. Παράλο που συνεχίζονται οι έρευνες για το ναυάγιο, δεν ψάχνουν για επιζήσαντες.

Ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Enrique Balbi δήλωσε την Παρασκευή πως επεκτάθηκε η περιοχή αναζήτησης, τονίζοντας ότι είναι σαν να προσπαθούν να βρουν τσιγάρο σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Η τελευταία φορά που το πλήρωμα του υποβρυχίου San Juan επικοινώνησε τελευταία φορά ήταν για να αναφέρει πως έμπαινε νερό και προκαλούσε προβλήματα.

Τους συμβούλευσαν να κατευθυνθούν προς το θέρετρο Mar del Plata για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα. Αργότερα επικοινώνησε ο καπετάνιος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου τονίζοντας πως το πρόβλημα είχε περάσει. Εντοπίστηκε μια έκρηξη γύρω περίπου στην ώρα και το μέρος που το San Juan είχε την τελευταία επικοινωνία.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις