Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Υπουργός κυνηγός “φοροφυγάδων” καταδικάστηκε για “ξέπλυμα”

Υπουργός κυνηγός “φοροφυγάδων” καταδικάστηκε για “ξέπλυμα”

Πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, που είχε ηγηθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταδικάστηκε για… φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Ζερόμ Καϊζάκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή καθώς είχε αποκρύψει έναν δικό του τραπεζικό λογαριασμό σε εταιρεία offshore.

Μάλιστα, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για αιρετό αξίωμα για μια πενταετία. Το δικαστήριο δεν άφησε έτσι και την πρώην σύζυγό του, Πατρίτσια η οποία καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών χωρίς αναστολή, καθώς φαίνεται πως έβαλε και αυτή το χεράκι της σε όλο αυτό.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο το οποίο είχε ταρακουνήσει τη Γαλλία ενώ κλόνισε ιδιαίτερα και τον ίδιο τον Ολάντ, ο οποίος είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την εξουσία πως η κυβέρνησή του θα είναι αψεγάδιαστη, έπειτα από χρόνια που διατυπώνονταν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος των προκατόχων του.

Ο Καϊζάκ υπήρξε αισθητικός χειρουργός που ειδικευόταν σε μεταμοσχεύσεις μαλλιών και ήταν σύμβουλος φαρμακευτικών εταιρειών πριν γίνει υπουργός. Το 2013 υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, αφού παραδέχθηκε πως επί 20 χρόνια διατηρούσε έναν αδήλωτο λογαριασμό, πρώτα στην Ελβετία και αργότερα στη Σιγκαπούρη.

Πριν το παραδεχτεί, είχε αρνηθεί επανειλημμένα την ύπαρξη ενός τέτοιου λογαριασμού, τη μία φορά με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο ενώπιον της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου. Αφού τελικά ομολόγησε πως είχε πει ψέματα, ο 64χρονος σήμερα Καϊζάκ διαγράφηκε επίσης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου ήταν μέλος από τη δεκαετία του 1970.

Ο Ολάντ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία, αφού η δική του λήγει τον Μαιο του 2017, είχε καταδικάσει τότε τις ενέργειες του Καϊζάν ως ασυγχώρητο ηθικό σφάλμα. Η τράπεζα Reyl της Γενεύης τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο 1,875 εκατομμύριο ευρώ για τον ρόλο της στην υπόθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε