Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ζελένσκι στο ΣΑ του ΟΗΕ: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην διέπραξε η Ρωσία – Ξεπέρασε το ISIS – Απαίτησε την τιμωρία της

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Καταπέλτης κατά της Ρωσίας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στη χώρα του, ξεκινώντας τον πόλεμο.

Ο Ζελένσκι ξεκίνησε την τοποθέτησή του από τις εικόνες που αντίκρισε ο ίδιος στη μαρτυρική Μπούτσα.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν. Ο Ρώσος στρατός αναζήτησε και σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους όταν απλώς προσπάθησαν να καλέσουν σε βοήθεια κάποιον που ήταν ζωντανός, σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες και παιδιά και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα».

Σημειώνοντας πως τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα του Ισλαμικού Κράτους, και απευθυνόμενος – όπως είπε – στα μέλη του ΟΗΕ εκ μέρους των θυμάτων της Ρωσίας, ο Ζελένσκι συνέχισε να περιγράφει:

«Κάποια από αυτά τα θύματα πυροβολήθηκαν στους δρόμους, άλλα τα πέταξαν στα πηγάδια για να πεθάνουν. Τα βασάνισαν. Σκοτώθηκαν στα διαμερίσματά τους, σπίτια ανατινάχτηκαν από χειροβομβίδες. Πολίτες πατήθηκαν από τανκς ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου, μόνο για την ευχαρίστηση των στρατιωτών. Τους ακρωτηρίασαν, έκοψαν τον λαιμό τους. Γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν μπροστά στα παιδιά τους. Έκοψαν τις γλώσσες τους επειδή οι βιαστές δεν ήθελαν να τους ακούσουν. Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα τα πιο τρομερά εγκλήματα πολέμου όλων των εποχών που έχουμε δει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Γνωρίζω άριστα τι θα απαντήσει η Ρωσία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. «Το έκαναν με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, το έκαναν στη Συρία. Θα κατηγορούν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θα πουν ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές, διαφορετικές ερμηνείες, και είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποια από αυτές τις εκδοχές είναι αληθινή. Θα πουν μάλιστα ότι τα πτώματα των σκοτωμένων δήθεν πετάχτηκαν και όλες οι λεπτομέρειες είναι σκηνοθετημένες. Αλλά πλέον είμαστε στο 2022. Τώρα έχουμε πειστικά στοιχεία. Υπάρχουν δορυφορικές εικόνες. Μπορούμε να διεξάγουμε πλήρη και διαφανή έρευνα».

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απαίτησε να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις φρικιαστικές πράξεις της.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε δικαίωμα στον θάνατο. Αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας. Τους επιτρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Έτσι καταστρέφουν ό,τι μπορούν. Το Συμβούλιο θα πρέπει να αφαιρέσει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο μέλος και ως πηγή πολέμου, ώστε να μην μπορεί να εμποδίσει τις αποφάσεις για τη δική της επιθετικότητα, τον δικό της πόλεμο».

«Πιστεύετε ότι έχουμε φύγει από την εποχή του Διεθνούς Δικαίου; Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, τότε πρέπει να ενεργήσετε αμέσως. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως. Το σύστημα του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί άμεσα, ώστε το βέτο να μην είναι το δικαίωμα του θανάτου», είπε ακόμη ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι..

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις