Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ζημίες για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ανακοίνωσε η Ryanair

Ζημίες για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ανακοίνωσε η Ryanair

Η Ryanair κατέγραψε τις πρώτες της ζημίες για την κρίσιμη θερινή περίοδο εδώ και 30 χρόνια λόγω της κρίσης του κορονοϊού, που απειλεί να μειώσει τους αριθμούς επιβατών στο ήμισυ των προ της πανδημίας επιπέδων τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο ένας καλύτερος των αναμενόμενων ισολογισμός ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα σήμερα ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει μια πιο συναρπαστική ευκαιρία για ανάπτυξη από αυτή που πιθανόν να προκύψει από την πανδημία.

Η Ryanair ανακοίνωσε 197 εκατ. ευρώ ζημίες τους πρώτους έξι μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 μείωσαν την κίνηση κατά 80% και ο Ο’Λίρι δήλωσε ότι στο δεύτερο εξάμηνο είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες. Η εταιρία κατέγραψε κέρδη 1,15 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο πέρυσι και οι φετινές επιδόσεις αποτελούν τις πρώτες ζημίες της Ryanair κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο από το 1990. Οι ζημίες, ωστόσο, ήταν μικρότερες από τα 244 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα της εταιρίας.

Ο Ο’Λίρι προέβλεψε ότι η Ryanair θα βγει από την κρίση της COVID-19 με «σημαντικά» μικρότερες δαπάνες για προσωπικό, αεροσκάφη και αεροδρόμια ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Boeing για επιπλέον αεροσκάφη προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της.

«Ποτέ δεν υπήρξε μια πιο συναρπαστική…ευκαιρία για ανάπτυξη, τουλάχιστον την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές. «Θα ανακάμψει πολύ ισχυρά με τεράστια…συσσωρευμένη ζήτηση και η Ryanair, κατά την άποψή μου, θα βρίσκεται μακράν στην καλύτερη θέση».

Η μετοχή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρίας, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, σημείωσε άνοδο 6% νωρίτερα, την ώρα που οι μετοχές των easyJet και International Airlines Group –της ιδιοκτήτριας της British Airways—ήταν αμετάβλητες ύστερα από την ανακοίνωση νέου lockdown στην Αγγλία.

Από την πλευρά της, η βρετανική easyJet ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιβεβαιώνεται η ημερομηνία δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων, έχοντας διαμηνύσει ότι θα γνωστοποιηθούν στις 17 Νοεμβρίου πριν τα νέα lockdowns στην Ευρώπη οδηγήσουν σε επιδείνωση της κρίσης της COVID-19 για τις αεροπορικές εταιρίες.

«Η ημερομηνία για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων δεν επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή. Θα ενημερώσουμε την αγορά μόλις επιβεβαιωθεί μια ημερομηνία», δήλωσε εκπρόσωπος της easyJet σήμερα στο Reuters. Η όποια καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της θα εντείνει την αίσθηση αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις