Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ζιμπάμπουε: Μουγκάμπε τέλος και… επίσημα! Ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος!

Ζιμπάμπουε

Οι εξελίξεις “τρέχουν” στην Ζιμπάμπουε! Επέστρεψε στη χώρα ο πρώην αντιπρόεδρος Μνανγκάγκουα που θα ορκιστεί πρόεδρος την Παρασκευή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα επέστρεψε! Επέστρεψε σήμερα στη χώρα και την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος. Θα πάρει τη θέση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, η καθαίρεση του οποίου προκάλεσε τριγμούς!

Τις πληροφορίες έκανε γνωστές ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ζιμπάμπουε

Ο Μουγκάμπε παραιτήθηκε την Τρίτη. Μία εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και λίγες ώρες αφού το κοινοβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία καθαίρεσής του. Αφορμή για το κίνημα του στρατού εναντίον του στάθηκε η απόλυση του αντιπροέδρου Μνανγκάγκουα. Ενός ανθρώπου που θεωρείτο “απειλή” για τις πολιτικές φιλοδοξίες της πρώτης κυρίας Γκρέις Μουγκάμπε.

Ο αντιπρόεδρος έφυγε αμέσως από τη Ζιμπάμπουε, λέγοντας ότι το κάνει για την ασφάλειά του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μνανγκάγκουα συναντήθηκε στην Πρετόρια με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. Εικόνες από τη συνάντηση αυτή μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι eNCA.

Δείτε τις φωτογραφίες του Reuters

Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε

Ο 75χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο επονομαζόμενος “Κροκόδειλος”, υπήρξε στενός σύμμαχος και υποστηρικτής του Μουγκάμπε επί δεκαετίες.

“Κρυμμένος” και σε άθλια κατάσταση ο Μουγκάμπε

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν νωρίτερα οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρώην -πια- πρόεδρο Μουγκάμπε. Από την ώρα που ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζέικομπ Μουντέντα ανακοίνωσε την παραίτηση Μουγκάμπε, ο έκπτωτος ηγέτης κλείστηκε στο (σ.σ. πολυτελές) σπίτι του. Δεν άντεχε, λένε, να βλέπει τους συμπατριώτες του να πανηγυρίζουν έξαλλα για την παραίτησή του.

Οι φήμες, λίγο μετά την παραίτηση, ανέφεραν ότι ο Μουγκάμπε ήταν έτοιμος να φύγει από χθες το βράδυ κιόλας. Να πάει στο εξωτερικό με τον όρο να μην επιστρέψει στη Ζιμπάμπουε. Αλλά όταν είδε την κατάσταση στους δρόμους, επέλεξε να παραμείνει… κρυμμένος!

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις