Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ζητούν άρση της ασυλίας του… “Τραμπ της Τσεχίας”

Αντρέι Μπαμπίς Τραμπ της Τσεχίας Τσεχία
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Μπλεξίματα για τον Αντρέι Μπάμπις, νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Ο επονομαζόμενος και “Τραμπ της Τσεχίας” κατηγορείται για διαφθορά.

Η αστυνομία της Τσεχίας ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να άρει την ασυλία του Αντρέι Μπάμπις. Το κόμμα του “Τραμπ της Τσεχίας” νίκησε στις βουλευτικές εκλογές. Τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις για υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

Την είδηση πως η αστυνομία ζητά από τη Βουλή να άρει την ασυλία του Μπάμπις για να του ασκηθούν ποινικές διώξεις μετέδωσε το πρακτορείο CTK.

Ο Μπάμπις αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο και έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες.

Επιχορήγηση 2 εκατ. για τον… Τραμπ της Τσεχίας

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απέκρυψε το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης της φάρμας Stork’s Nest και ενός συνεδριακού κέντρου πριν από δέκα χρόνια προκειμένου αυτά να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έχει αναθέσει στον Μπάμπις τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, η συγκρότηση συνασπισμού δυσκολεύει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Και τα οκτώ κόμματα που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην κάτω βουλή έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να συνεργαστούν μαζί του, αν υπάρξει αστυνομική έρευνα.

Θέλει να κάνει κυβέρνηση άμεσα

Στόχος του Μπάμπις είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία μπορεί να διοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κόμμα του ANO κέρδισε 78 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου και ο μόνος του σύμμαχος προς το παρόν είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που διαθέτει 15 έδρες.

Αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μπάμπις θα έχει δύο ακόμη ευκαιρίες να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ίσως πάρει μήνες, και στο μεσοδιάστημα η ομάδα του θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Η κάτω βουλή ψήφισε ήδη από τον Σεπτέμβριο υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον του, όμως με την επανεκλογή του ο Μπάμπις κέρδισε και πάλι ασυλία.

Τα περισσότερα κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν ξανά υπέρ της άρσης της ασυλίας του, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ANO Γιάροσλαβ Φάλτινεκ, που επίσης αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις