Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Καλλυντικά: Οι κορυφαίες τάσεις των τελευταίων ετών

γυναίκα δοκιμάζει καλλυντικά

Η βιομηχανία των καλλυντικών δε σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Δερματολόγοι και αισθητικοί συνεργάζονται διαρκώς για να ανακαλύψουν τα μυστικά της νεότητας, με γυναίκες και άντρες να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές τους. Παρά την παγκόσμια επέλαση του πληθωρισμού, μάλιστα, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς καλλυντικών ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πως ο καλλωπισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην ανθρώπινη κουλτούρα.

Η λιανική πώληση καλλυντικών που προέρχονται από τις δυναμικές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Κίνας εξακολουθούν να πρωτοστατούν, ενώ τα μυστικά των κορεάτικων καλλυντικών φαίνεται να έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή των καταναλωτών, ακόμα και στη Δύση. Ποια είναι, λοιπόν, τα κυρίαρχα trends των τελευταίων ετών στα καλλυντικά;

αντηλιακό

Ενισχυμένη αντηλιακή προστασία, η πιο σπουδαία τάση καλλυντικών για αντιγήρανση

Έρευνες δείχνουν πώς το μεγαλύτερο ποσοστό της γήρανσης της επιδερμίδας οφείλεται περισσότερο στην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, παρά σε γενετικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, η αντηλιακή προστασία θεωρείται από τους δερματολόγους ως το Α και το Ω του καλλωπισμού, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα. Πρέπει, όμως, να είναι προσαρμοσμένη στον τύπο δέρματος εκείνου που τη χρησιμοποιεί. Αν, παραδείγματος χάρη, κάποιος έχει λιπαρό δέρμα, μία αντηλιακή κρέμα με λιπαρή σύνθεση θα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Δεν είναι, όμως, μόνο τα κοινά αντηλιακά που περιλαμβάνουν παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF). Τουναντίον, οι τελευταίες τάσεις στα καλλυντικά θέλουν προϊόντα όπως η ενυδατική κρέμα ημέρας, το foundation, το make up και διάφορα serums, να περιλαμβάνουν ηλιοπροστασία στη σύνθεσή τους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η αντηλιακή προστασία που χρησιμοποιείται να προστατεύει τόσο από την ακτινοβολία UVA, όσο και από την UVB, προλαμβάνοντας, έτσι, όχι μόνο τη φωτογήρανση, αλλά και τις φαινομενικά παροδικές δερματικές βλάβες.

Ρετινοειδή, οι ουσίες με τα θαυματουργά αποτελέσματα για το δέρμα

Το δέρμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Όλα τα δέρματα, όμως, ανεξαρτήτως του τύπου τους και των καλλυντικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά, είναι ευάλωτα στη φυσική γήρανση, τον παράγοντα του στρες και την ηλιακή ακτινοβολία. Και κάπου εδώ έρχονται τα ρετινοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτελούν παράγωγα της βιταμίνης Α και ανήκουν στις τάσεις καλλυντικών τα τελευταία χρόνια. Τα ρετινοειδή ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς του δέρματος, ώστε να εκκρίνουν κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Η ρετινόλη και η τρετινοΐνη είναι τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα ρετινοειδών, καλλυντικά προϊόντα τα οποία φροντίζουν για την καταπολέμηση των ρυτίδων, της ακμής, των μαύρων στιγμάτων και άλλων σημαδιών του δέρματος, χαρίζοντάς του μία υγιή και λαμπερή όψη. Παρότι τα ρετινοειδή συνιστούν μία από τις πλέον συνήθεις τάσεις της εποχής, πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση, πάντα τις βραδινές ώρες και, ιδανικά, κατόπιν σύστασης εξειδικευμένου δερματολόγου. Πρέπει, επίσης, να συνδυάζονται με συνεπή εφαρμογή αντηλιακής προστασίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως ο κνησμός, η ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα. Εξίσου θαυματουργό, πάντως, θεωρείται και το bakuchiol, φυτικό υποκατάστατο των ρετινοειδών και ένα εκ των πλέον δημοφιλών τάσεων των τελευταίων ετών στα καλλυντικά. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα ρετινοειδή, το bakuchiol έχει λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε ένα ευερέθιστο δέρμα, ενώ ενδείκνυται ακόμα και για γυναίκες σε κύηση και θηλασμό.

Skinimalism, για μειωμένη επιβάρυνση του δέρματος

Ανακούφιση, επανόρθωση, ενυδάτωση, θρέψη, προστασία. Αυτά είναι τα βήματα του λεγόμενου skinimalism, μίας περισσότερο “less is more” τάσης στη ρουτίνα περιποίησης, η οποία φαίνεται να σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο του ίντερνετ. Αν και πηγαίνει κόντρα στην εξίσου δημοφιλή τακτική των κορεάτικων καλλυντικών, η μινιμαλιστική αυτή τάση προτείνει την καθημερινή εφαρμογή των απολύτως απαραίτητων και μόνο καλλυντικών, όπως είναι τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου, οι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του κάθε δέρματος οροί, οι ενυδατικές κρέμες και η αντηλιακή προστασία. Η τάση του skinimalism συνιστά ένα μοντέλο περιποίησης απλό, οικονομικό και, κυρίως, μη χρονοβόρο, συνδυάζοντας μία μικρή ποικιλία καλλυντικών προϊόντων, τα οποία, όμως, περιέχουν ευρεία γκάμα ευεργετικών για την επιδερμίδα δραστικών ουσιών.

Εξατομικευμένα καλλυντικά με γνώμονα τις ανάγκες κάθε δέρματος

Οι τάσεις της μόδας αλλάζουν, πλέον, σαν τις εποχές, η πραγματικότητα όμως είναι μία: η καλύτερη δυνατή φροντίδα για το δέρμα δε βρίσκεται ούτε στα δεκάδες brands καλλυντικών που έχουν λανσαριστεί από δημοφιλείς καλλιτέχνες, ούτε στον καταιγισμό από τάσεις ομορφιάς που αναδεικνύονται καθημερινά σε πλατφόρμες όπως το TikTok. Και μιας και οι περισσότεροι που ακολουθούν τις παραπάνω τάσεις σε καμία περίπτωση δεν είναι ειδικοί στον τομέα των καλλυντικών, δυσκολεύονται, εν τέλει, να σχεδιάσουν μία ρουτίνα ομορφιάς η οποία να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του δέρματός τους. Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Μία μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού που προβαίνει σε αγορές καλλυντικών, τείνει, πλέον, να αγνοεί τις τάσεις και να απευθύνεται σε ειδικούς, είτε δερματολόγους είτε αισθητικούς, προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή μίας ρουτίνας περιποίησης που θα έχει ανεπιθύμητα ή καθόλου αποτελέσματα, κοστίζοντας, παράλληλα, έναν πακτωλό χρημάτων. Ένας ειδικός είναι σε θέση να προτείνει μία σειρά από καλλυντικά προϊόντα, η συνδυαστική εφαρμογή των οποίων θα αποφέρει τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για το δέρμα.

καλλυντικά από ζύμωση συστατικών

Ζύμωση συστατικών για βέλτιστη προστασία του δέρματος

Αν νομίζετε πως τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι μόνο για τη χλωρίδα του εντέρου, κάνετε λάθος. Όπως στο έντερο, έτσι και σε κάθε ανθρώπινο δέρμα ζει ένα σύνολο από μικροοργανισμούς, το λεγόμενο μικροβίωμα. Το μικροβίωμα περιλαμβάνει βακτήρια και μικρόβια, που αποτελούν, ουσιαστικά, τη φυσική άμυνα του δέρματος απέναντι σε εξωγενείς απειλές. Σε αυτή τη λογική έχουν βασιστεί τα καλλυντικά τα οποία περιέχουν συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση, που συνιστούν μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες τάσεις ομορφιάς των τελευταίων ετών. Τα εν λόγω καλλυντικά στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγής αντιοξειδωτικών ουσιών και αμινοξέων, αμφότερα από τα οποία εντείνουν με τη σειρά τους την προστασία του δέρματος από βλαβερούς μικροοργανισμούς, βελτιώνοντας αισθητά την όψη και χαρίζοντας άπλετη ενυδάτωση. Η τάση θέλει διάφορα καλλυντικά να περιέχουν ζυμωμένα συστατικά γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως είναι το μαύρο ρύζι, τα φύλλα πράσινου τσαγιού και τα θαλάσσια φύκια.

Πηγές: harpersbazaar.com / mayoclinic.org / womenshealthmag.com

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις