Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κι όμως, όλα τα καλλυντικά είναι άχρηστα χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία

γυναίκα βάζει καλλυντικά στο πρόσωπο

Προϊόντα καθαρισμού, ενυδατικές κρέμες, μάσκες ομορφιάς, κρέμες ματιών, οροί και αμπούλες, κρέμες νυκτός.

Γυναίκες και άντρες αναζητούν απεγνωσμένα τα καλύτερα καλλυντικά που θα οδηγήσουν σε μία νεανική επιδερμίδα, χαρίζοντάς της άπλετη λάμψη και ελαστικότητα και θωρακίζοντάς την απέναντι σε σημάδια του γήρατος και άλλες δερματικές ανωμαλίες.

Λίγο-πολύ, σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι η χρήση της αντηλιακής προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα όσο το δυνατόν πιο υγιές δέρμα.

Και ενώ οι τάσεις στα καλλυντικά των τελευταίων χρόνων έχουν μεταβληθεί πλήρως, η συντριπτική, πλέον, πλειονότητα των δερματολόγων, beauty experts και influencers δηλώνει πως το αντηλιακό πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με γνώμονα την απόκτηση μιας υγιούς επιδερμίδας, όχι μόνο παροδικά, αλλά και σε βάθος χρόνου.

Τα πράγματα, όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκα από αυτό. Αφήστε μας να σας εξηγήσουμε.

κοπέλα αγοράζει αντηλιακό στο σούπερ μάρκετ

Καλλυντικά ή αντηλιακό; Και τα δύο!

Το ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο για μία επιδερμίδα που εκπέμπει λάμψη, δε σημαίνει πως μπορείτε να παραμελήσετε τα υπόλοιπα κομμάτια της φροντίδας του προσώπου σας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, καμία ρουτίνα ομορφιάς δεν αρκείται στη χρήση αντηλιακού. Για τον ίδιο λόγο, η εφαρμογή της αντηλιακής προστασίας αποτελεί αναπόσπαστο βήμα της εξαιρετικά δημοφιλούς ρουτίνας καλλυντικών της K-Beauty, σε συνδυασμό με 9 ακόμα βήματα περιποίησης. Στην ουσία, το αντηλιακό θα προστατεύσει το δέρμα απέναντι στις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο. Καλλυντικά προϊόντα όπως το σαπούνι, η ενυδατική κρέμα και ο ορός, ωστόσο, είναι που θα διατηρήσουν το δέρμα καθαρό και εμφανώς υγιές.

Οι βλάβες από την έκθεση στον ήλιο

Διάφορες παθογένειες του δέρματος, όπως οι ρυτίδες, οι πανάδες και οι κηλίδες, αποδίδονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα καλλυντικά που περιλαμβάνονται σε μία καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, τα οποία, ανάλογα με τη φύση και τις ιδιότητές τους, εστιάζουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας και την καταστολή των παραπάνω δερματικών καταστάσεων, ο ρόλος του αντηλιακού είναι περισσότερο προληπτικός. Όχι μόνο προστατεύει, επομένως, απέναντι σε παθήσεις του δέρματος όπως το ερύθημα, το έγκαυμα, το μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος, αλλά προλαμβάνει καταστάσεις όπως η λεγόμενη φωτογήρανση, καθώς ενεργοποιεί τους μηχανισμούς παραγωγής ελαστίνης και κολλαγόνου, αμφότεροι από τους οποίους διατηρούν τη νεανική όψη του δέρματος με τρόπο αποτελεσματικότερο και από τα πιο ακριβά καλλυντικά της αγοράς.

Οι τύποι της ηλιακής ακτινοβολίας

Οι τύποι της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι τρεις και μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικού είδους δερματικές βλάβες, από τις οποίες δεν προστατεύει κανένα καλλυντικό πέραν του αντηλιακού. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η UVA ακτινοβολία ευθύνεται για το έγκαυμα και την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ακόμα και με τακτική χρήση καλλυντικών που δεν περιέχουν παράγοντα προστασίας από τον ήλιο, καθώς καταστρέφει τις ίνες της ελαστίνης και τις δομές κολλαγόνου του δέρματος.

  • Η UVB ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος.

  • Η UVC ακτινοβολία είναι η πλέον επισφαλής για τον άνθρωπο από τις τρεις, δε φτάνει, όμως, στην επιφάνεια της Γης, χάρη στη στρατόσφαιρα.

Σπουδαίο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας καλλυντικών, επομένως, πρέπει να είναι η θωράκιση του δέρματος τόσο απέναντι στην ακτινοβολία UVA, όσο και στη UVB. Διαλέξτε, επομένως, ένα αντηλιακό που να παρέχει τη διττή αυτή προστασία.

Αντηλιακό και το χειμώνα;

Αν νομίζετε πως το αντηλιακό επιβάλλεται να εφαρμόζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και ότι κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας μπορείτε να αρκεστείτε στα υπόλοιπα καλλυντικά της καθημερινής σας ρουτίνας, κάνετε λάθος. Καθώς η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα, πρέπει να παραμένετε προστατευμένοι από αυτή ακόμα και όταν δεν έχει ηλιοφάνεια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως δημοφιλή προϊόντα όπως η περίφημη κορεατική BB cream, μίας μορφής κρέμα ημέρας, περιέχει παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF). Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως, τόσο καλλυντικά γνωστών οίκων με τεράστια ιστορία στο χώρο της ομορφιάς, όσο και ολοκαίνουρια brands φτιαγμένα από πασίγνωστους μουσικούς, που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή στην παρούσα φάση, εντάσσουν τον παράγοντα ηλιοπροστασίας ακόμα και σε καλλυντικά όπως η ενυδατική κρέμα, το toner και το make up.

Πηγές: www.webmd.comec.europa.eu

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις